Kolbotten med Messmörduppa

Kolbotten med messmörduppa. Gammal traditionell mat från Norra Dalarna

Gammaldags specialitet från Norra Dalarna i min tappning

Det här är en rätt som fjällbönder och skogshuggare åt förr. Kraftig mat som de orkade arbeta länge på. Numer en rätt som hör till varje sommar vid stugan. Vi gör upp en eld vid älven, gräddar, äter och umgås. En fin mattradition, som vi hållit vid liv varje sommar ända sen jag var liten. En skogspromenad på några timmar efteråt rekommenderas..

Kolbottenpannan värms över elden

Kolbottensmet

1 dl Grovt Rågmjöl

(Kornmjöl i original, men jag använde lite grövre mjöl)

1 Ägg

( Ingår inte heller i originalet, men det blir lättare att steka )

Grädde och Mjölk till en tunn pannkakssmet

( Samma här, grädde är mitt tillägg för en godare kolbotten)

Kokning av Messmörduppa till Kolbotten

Messmörduppa

250 gr Färskt Sidfläsk

( Rimmat i original, men det blir för salt, tycker jag)

Smör

1 burk Gammaldags Messmör

2 msk Äkta Getmese

2 dl Grädde

Mjölk

Salt och Peppar till det färska Fläsket

Messmörduppa, sås på Messmör och Fläsk serveras till Kolbotten

Skär loss fläsket från svålen. Den används att smörja kolbottenpannan mellan varje gräddning, så fastnar inte smeten.

Stek fläsket i skivor i smör, salta och peppra. Om Du använder rimmat fläsk, hoppa över saltet här. Ta upp skivorna ur pannan, rör ner messmöret och låt puttra en stund. Späd med grädde och mjölk. Skär fläsket i tärningar och rör ner i såsen, som får koka i en halvtimme på svag värme.

Kolbotten gräddas i en speciell gjutjärnspanna, med eld över och under

Stek kolbotten som tunna crèpes antingen i en speciell kolbottenpanna eller gjutjärnspanna över öppen eld. Arrangera veden så du har eld både under och över pannan när Du gräddar. Gör Du rätten därhemma vid spisen, så grädda tunna crèpes eller stek i plättlagg.

Servera med en klick av messmörduppan inrullad i en kolbotten.

Kolbotten på Grovt Rågmjöl med Messmörduppa

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/08/15/kolbotten-med-messmorduppa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta. Visst har vi jobbat ihop på kopparn gör länge länge sen. Vad roligt att se de här recepten, jag kommer nu att följa din blogg

    • Hej Susanne, det stämmer bra det. Evigheter sen, kul att du hittade min blogg. Hoppas du hittar lite gott att prova härinne 🙂

  2. det heter messmörDUPP

    • Jag kommer från Husvallgölen i nordvästra Dalarna, i närheten av Särna och där heter det messmörduppa…

  3. Vi lärde oss älska kolbotten när vi bodde i Särna. Nu bor vi på västkusten men kolbotten är ett måste varje sommar. Jag har ”stads- och lägenhetsanpassat” tillagningen och gräddar i två stekpannor på spisen. Men gott blir det!!
    Hälsningar till alla kolbottenvänner från Ulla F.

    • Vad roligt att höra, tack för bra tips om att steka i stekpanna. Det är ju så gott 🙂

  4. gu sö göööööööt !-:D

  5. jag har varit så fräck att jag kopierat hela din sida Hoppas de är OK…

    • Hej Måd. Kul att du tyckte om mitt recept. Det går fint att kopiera, bara man talar om vem källan är 🙂

  6. […] Här kommer en länk till en liknande rätt som jag brukar laga i stugan, Kolbotten med Messmörduppa. […]

  7. Mums:)

    • Ja, det kan man säga 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: