Snabblagad Laxgryta

Snabbmat mot förkylning

Vårvintern här i Alanya har inte visat sig från sin bästa sida, först senaste dagarna har vi sett solen.

Många är förkylda, det spreds mycket baciller i det råkalla vädret.

Även jag och L åkte dit, annars är det inte ofta vi blir sjuka. Med LCHF-kost i systemet, så blir immunförsvaret bättre, har vi märkt.

Snuva och hosta är de enda symptomen vi fått, har inte blivit sängliggande alls.

Lite extra vitaminer och omega-3 är alltid bra att ta till, för att mota bort små förkylningar.

Så dagens recept blir en riktigt lättlagad fiskgryta, som bara tar 10 minuter att svänga ihop.

Inne på Kostrådgivarna kan Du ta del av mitt recept på Köttbullar med Gräddstuvad Purjolök.

Laxgryta med Grädde och Grönt

400 gr Lax i bitar

2+2 msk Smör

6 Champignoner

2 små Tomater

½ röd Spetspaprika

½ grön Spetspaprika

2 msk strimlad Purjolök

½ tsk Oregano

2 msk hemgjord Ketchup

1 msk pressad Citron

1 dl Grädde

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär champignoner och grönsaker i bitar. Stek i hälften av smöret i en stekpanna, krydda med salt, peppar och oregano.

Häll på citronsaft, ketchup och grädde och låt puttra några minuter.

Stek under tiden laxbitarna i resten av smöret, salta och peppra.

När de är klara, vilket bara tar ett par minuter, häller Du över grönsaksblandningen och ger allt ett uppkok under försiktig omrörning.

Servera med Citron och en Grönsallad med Granatäppelkärnor, kallpressad Olivolja och Granatäppelvinäger.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/01/19/snabblagad-laxgryta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Torsdag: Snabblagad Laxgryta […]

  2. […] Snabblagad Laxgryta « Birgitta Höglund´s Mat […]

  3. Bara för att jag kikade på din sida igår och tänkte på Turkiet, så drömde jag om det i natt! I drömmen träffade jag en bror till en man som jag mötte där för 20 år sedan. En stilig kriminalkommissarie i den lilla orten Kemer. En passion som höll i sig ett par år. Av den där sorten man aldrig glömmer =) Jag hade aldrig varit utomlands när jag kom till Turkiet första gången (åkte dit flera gånger efter det) och det märkliga var att jag kände mig hemma…till och med språket kunde jag förstå till viss del… Jag skulle vilja tillbaka dit igen, någon gång.

    Alltså, jag måste säga det igen att jag är så imponerad av alla dina recept! Det känns som att öppna dörren till en helt ny värld att stiga in här och ta del av all fantastisk mat! Hoppas du har det fint!

    • Tänk, att jag kan väcka så härliga minnen med min mat 😉 Låter som du också har ett speciellt kärleksförhållande till det här landet. Känner mig också mycket hemma här, både med folket, deras mentalitet, naturen och maten.
      Tack för allt ditt fina beröm, det gör att det blir ännu roligare att dela med mig av mina upplevelser 🙂

  4. Dette så kjempe godt ut, den må prøves :-). Godt en får laks i Alanya også……. :-). Kommer til å prøve mer av dine oppskrifter, veldig fristende. Takk så langt.

    Hilsen Wenche

    • Hej Wenche och Välkommen till mitt kök. Det känns fint att kunna köpa riktigt god, Norsk lax, även här nere i Turkiet. Kanske lite dumt att köpa importerad fisk här, men gör det som extra lyx ibland 🙂

  5. Mmm, gott som vanligt!
    Hoppas du blir riktigt frisk snart. Själv har jag inte varit minsta förkyld på flera år, sen jag började med LCHF. I december råkade jag dock ut för en förkylning, men den gick över på några dagar. Till skillnad från hos många andra här hemma, envisa förkylningar o halsont o magåkommor i långa rader.
    Jag tror stenhårt på att immunförsvaret stärks av kosten och av extra Omega 3.
    Krya nu, som sagt, ha det gott. Kram!
    PS Din oxsvansgryta är suverän! Bland det godaste jag någonsin har ätit. Ska pröva receptet på annat kött också.

    • Tack, Janicke. Det här är första gången för mig med, som jag får mer än bara lite snuva, sen jag började med LCHF för 3 år sen. Hade ofta bihåleinflammationer på vintrarna här nere förr, det var vanligt med 2-3 stycken per år. Den här gången har det satt sig på stämbanden, andningen och som halsont också, men ingen feber som tur är.
      Är övertygad om att det är min omläggning av kosten som gjort att jag blivit friskare på alla sätt 🙂 Kram tillbaks.

      PS. Så kul att du gillar min oxsvansgryta, här är receptet för eventulla nyfikna:

      Oxsvansragu långkokt i ugn

  6. Hej!
    Jag hittade din sida för en liten stund sedan och blev så imponerad! Vilket jobb du lägger ner och vilka toppenrecept du bjuder oss på! TACK! Jag har fått många tips och inspiration!

    • Hej Annika och Välkommen till mitt kök. Tack, själv, vad roligt att höra att du trivs härinne. Nöjda läsare är den bästa motivationen för att skapa nya recept, precis som nöjda gäster var när jag jobbade på restaurang 😉

  7. Ser jättegott ut. Lax är en stor favorit.

  8. Tråkigt att det turkiska vädret inte visar sig från sin bästa sida, men jag antar att det finns goda chanser att det blir bättre snart? Heja solen! Ni får gärna skicka upp lite av den varan hit till norden också.
    Laxgryta har jag nog aldrig lagat. Låter gott!
    Tycker fröken Dill

    • Idag flödar solen, så här kommer några strålar farande 🙂 Tyvärr är jag bara inne och tittar på den genom fönstret idag, men i morgon blir jag och halsen bättre, har vi kommit överens om. Kurerar mig med Turkisk förkylningsmedicin, thé på salviablommor, Ada cay. God medicin 😉 Du får ta och testa en laxgryta snart, det är den värd.

  9. Muuums 🙂
    Hoppas ni kryar på er nu!
    Varma kramar från kalla Falun!

    • Tack, Lena, det blir nog bra snart igen. Då ska jag vara ännu mer glad och tacksam över att jag nästan alltid är frisk numer. Kramar från soliga Alanya 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.