Timjankryddad Cipura med Citronsmör och kokta Morötter, färsk Valnöt och Dill

Cipura/Bream/Braxen

Vi bor alldeles i närheten av Kipa, en stor matvarubutik här i Alanya. De har en riktigt bra fiskdisk, så dagens lunch inhandlades där. Cipura är en Medelhavsfisk som det finns relativt gott om, så priset är därefter. Köpte två feta, fina exemplar för 37,50 kr.

Cipura i Fiskdisken hos Kipa, Alanya

Handlade fisk uppe på den stora Fiskhallen tidigare, när vi bodde på andra sidan stan, vid Kleopatrastranden. Där är bäst att handla lite senare på säsongen, när det inte är så varmt längre

Köpte en fin liten Haj där häromåret. Den var suveränt god, så fram i november ska jag gå dit och se om de fått in någon. Hamsi från Svarta havet har börjat säljas nu, den är riktigt god. Små som sardiner, smaken påminner om strömming.

Stekt Hamsi är populärt på de traditionella Turkiska restaurangerna, stekta tätt packade i en speciell panna och serverade med sallad och mjölksyrade grönsaker. Det är en av de rätter jag uppskattar mest på restaurangerna här.

Cipura, snittad och kryddad med Timjan, Chili, Citron och Smör

Smörstekt Fisk med Örter och Citron

2 Cipura à 350 gram

Torkad Timjan

Chiliflingor

Havssalt

1 msk Olivolja

3 skivor Citron

3 msk Smör

Morötter med Dill och Valnöt

En stor Morot

1 msk finhackad Dill

3 färska Valnötter

2 msk Smör

Några droppar Citronsaft

Havssalt

Skölj fisken ordentligt. Skär snitt längs sidorna, gnid in med olja. Krydda ordentligt med salt, timjan och chili, in och utvändigt. Lägg halverade citronskivor och hälften av smöret i fisken. Låt stå i kyl några timmar, så smakerna dras in i köttet.

Skär morötterna i stavar och koka i saltat vatten. Knäck och hacka nötterna, finhacka dillen. Häll av vattnet från morötterna, lägg tillbaks i kastrullen och värm med smör, dill, citron och valnötter en liten stund. Smaka av om det behövs mer salt.

Smörstekt Cipura/Braxen med Örter och Citron

Bryn resterande smör och stek fisken 3-4 minuter på varje sida. Ös fisken med smöret, som smälter ut under stekningen. Låt ligga kvar i pannan och dra sig en stund, bredvid plattan.

Servera fisken med det brynta smöret över, morötterna och lite Rucola, Bladpersilja och Cocktailtomat med Granatäppelvinäger.

Det här är den godaste fiskrätt jag lagat till här i Alanya, tyckte både L och jag. Prova den hemma med Braxen, Gös, Sik eller annan vit fisk med mycket smak.

Till dessert blev det banan av den gamla Alanyasorten, som man sällan ser på marknaden, de är stora, lite kantiga, med en mild smak. Björnbär och Grädde passar fint till.

Alanya Muz/ Bananer med Björnbär och Grädde

Gammaldags Alanyabananer på Söndagsmarknaden

Gammaldags Alanyabananer på Söndagsmarknaden

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/26/timjankryddad-cipura-med-citronsmor-och-kokta-morotter-farsk-valnot-och-dill/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ja just det, det är samma fisk 🙂 Den smakar verkligen mycket. Vi har alltid ätit den grillat dock. Ska prova steka den ngn gång också.

    • Jag har också ätit den grillad, det smakar fantastiskt gott. Men den här blev också riktigt fin, den blev så saftig.

  2. Ser riktigt mumsigt ut, vilka fina fiskar. Härliga bilder du tar också, på grönsaker mm. Hoppas du har det bra i värmen, här regnar det och är ungefär 3 grader varmt.

    • Hej Martina. Det är så skoj att förmedla bilder på alla härliga grönsaker som det formligen dräller av på marknaderna. Jag har fyra olika matmarknader inom gångavstånd per vecka. Så här frossas det i grönt. Men idag är det regn även här, men fortfarande +16.
      Har det verkligen bra 🙂

  3. Oj, så gott det ser ut. Själv har jag traskat till jobbet här hemma i småregn och dimma.

    Du må tro att jag hade önskat mig till Alanya istället men i höst blev det ingen resa för mig eftersom jag var en sväng redan i våras.

    • Hej, Veronica. Det är verkligen gott med en ful fisk ibland. Vi är riktigt lyckligt lottade som får vara här nere, det låter inte så kul med höstrusket. Här regnade det rejält i natt, faktiskt riktigt skönt som omväxling 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.