Två recept på stuvad vitkål och kokboksrecension

Bra mat för diabetiker

Innan insulinet började användas som medicin för diabetiker för 100 år sen så var rådet till de som hade sockersjuka, som det kallades då, att de skulle äta mycket vitkål.

Det är ett mycket bra alternativ till potatis eftersom kålen har låg halt av kolhydrater och inte höjer blodsockret på samma sätt som potatisen, som då liksom idag var det vanligaste tillbehöret till vardagsmaten.

Vitkål är både lättlagad och har en mild smak, den går att variera på många sätt och passar till många rätter, antingen rå i en sallad, kokt i bitar, smörstekt i strimlor, ugnsstekt i klyftor eller som stuvning.

Att dra ner på kolhydraterna är något som inte bara är bra för diabetiker, vi blir fler och fler som förstår att vi mår bättre av ett stabilt blodsocker.

Att slippa hastiga blodsockersvängningar som påverkar både måendet och humöret är något jag själv upplevt som en stor lättnad sen jag började med LCHF för 15 år sen.

Idag bjuder jag på recept på mina mest populära vitkålsstuvningar, en med vanlig grädde och en med kokosgrädde.

Det är verkligen roligt att en av våra nyttigaste och billigaste grönsaker blivit så uppskattad, de här recepten har legat högt i sökstatistiken här på bloggen i många år.

Båda stuvningarna är goda till prinskorv, falukorv, stekt sidfläsk, köttbullar, pannbiffar eller grönsaksbiffar.

Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port

1 liter vitkål i bitar eller strimlor

25 g smör

3 dl grädde

1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar

Ev 1 msk senap

Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.

Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.

Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Variera stuvningen med senap, det blir också väldigt gott.

Currystuvad vitkål 4 port

1 liter strimlad vitkål

3 dl kokosgrädde eller syrad grädde/smetana

10 cm purjolök

1 svenskt äpple

1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

25 g smör

2-3 tsk gult currypulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk äppelcidervinäger

Salt efter behag

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika, vinäger och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Kokboksrecension

Jag är så glad och tacksam över alla fina ord som delas i media om min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker 💞

Här är det Agneta Norrgård, bokrecensent på P4 och tidigare på Go’kväll i SVT, som skriver raderna du kan läsa här nere från hennes Instagramkonto.

Jag har även fått höra att Gekås i Ullared tagit in boken i sitt sortiment.

Det känns stort att få möjlighet att synas på Sveriges mest besökta turistmål och Skandinaviens största varuhus.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2024/01/16/tva-recept-pa-stuvad-vitkal-och-kokboksrecension/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.