Fräsch höstsallad
Idag bjuder jag på en riktigt god och näringsrik vitkålssallad, bra för både hälsan och köksekonomin.
Jag åt den här salladen första gången på en hotellfrukost i Köpenhamn, ett mycket gott komplement till frukostmaten.
Den håller sig bra i flera dagar i kylen, den vätska som blir kvar brukar jag blanda ner i en smoothie eller shot.
Nu är både vitkål och morötter prisvärda, så passa på att njuta av dem i både varma och kalla rätter.
Du hittar mängder med recept här på bloggen och i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem och min matfilosofi här.
Vitkålssallad med ingefära och citron
1 liter strimlad vitkål
2 dl grovriven morot
2 gröna äpplen
1½ dl saft av nypressade, ekologiska citroner
1 dl riven ingefära
1 dl pumpakärnor
Ca 1 tsk salt
Lägg den strimlade kålen i en bunke, strö över salt och knåda den en stund med händerna så den blir mjuk.
Vänd ner riven morot, äpple, ingefära och pumpakärnor, slå på citronsaften och blanda om väl.
Smaka av om du vill ha mer syra från citron, sötma från äpple, sting från ingefära eller mer sälta.
Du kan variera salladen genom att använda rödkål eller strimlad grönkål.
Lingon, tranbär eller granatäpple blir också gott i salladen och ger fin färg.
Det här receptet kommer från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, kanske den kan bli en bra present till den matglade på Fars Dag eller som julklapp.
Här nere ser du några fler rätter från boken som jag fotograferat ute i naturen runtom i Jämtland, Härjedalen och nordvästra Dalarna.
Det här måste receptet måste testas 😋
Tack, roligt att höra 🙂
Hej, Varför just gröna äpplen? ________________________________
Du kan använda röda också, jag använde gröna här för att de är lite hårdare och ofta lite syrligare 🙂
Tack!