Glutenfritt, mörkt och mustigt matbröd

Glutenfritt, mörkt bröd med kryddor och frukt

Höstens mustigaste matbröd

Idag bjuder jag på ett riktigt smakrikt bröd från mitt stora bloggarkiv.

Det smakar underbart med smör och ost till en kopp te eller kaffe nu under årets mörkaste tid.

Brödet har fått sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Du kan använda någon annan torkad frukt om du vill, som osvavlade aprikoser eller katrinplommon.

Jag hittade på receptet när jag var i Turkiet för några år sen, därför använde jag granatäpple, men det går förstås fint att byta mot lingon, blåbär eller tranbär.

Vill du ha fler tips på goda bakverk så hittar du många av mina favoriter i bakboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Läs mer om boken i länken härovan som går till Adlibris, be gärna din lokala bokhandlare att beställa hem den om de inte redan gjort det.

Kryddbröd med varmrökt fläskkarré och ost

Mörkt mandelbröd

100 g smör eller kokosolja

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med smör, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner äggen och smörblandningen, blanda väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda på 175º i 30 minuter. Ta av folien och grädda i 40 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar. Jag fick till 10 stycken av den här satsen. Grädda dem på 200º i 20-30 minuter.

Här nedan ser du frökex med kardemumma från bakboken, jag tog bilden en vacker sommardag på Skansen förra sommaren.

13. Frökex med kardemumma

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2021/11/07/glutenfritt-morkt-och-mustigt-matbrod/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Har brödet i ugnen nu, hade inte kokosmjöl hemma utan tog vanlig kokos, blir kul att se hur det blir. Fortsatt trevliga veckor i Turkiet.

    • Tack 🙂 Rapportera hur det blev, låter spännande.

      • Det blev jättebra. Har just ätit en skiva, men tyvärr glömde jag ha i frukten, hade tänkt ha tranbär, det får jag komma ihåg nästa gång. Hur länge håller det i kylskåpet, det är bara jag som äter. Är det kanske bättre att skiva och lägga i frysen.

      • Roligt att höra att du tyckte om den. Jag har haft det i kylen över en vecka, men att frysa i skivor eller mindre bitar går ju också fint 🙂

  2. Tack för ett nytt recept på ett säkert lika gott bröd som jag äter just nu till mitt morgonkaffe, valnötsbröd som du delade med av för ett tag sen.
    Det tycker min man om också. 😊
    Hälsningar // Anette


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.