Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Läcker picknickpaj

Min goda vän Lindha Vikström, i LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, har hittat på en mycket god laxpaj med ost som botten istället för pajdeg.

Den serveras på Ecocaféet i Östersund där Lindha jobbade i 3 år, som ett LCHF-alternativ till de idag mestadels veganska rätterna på menyn.

Jag gjorde en lite annorlunda variant på laxpajen häromdagen och tog med den kall på picknick till borgen här i Alanya.

Tycker du om min typ av mat så följ även bloggen Halva Lindha, där finns både mycket läsvärt och god mat.

Jag uppskattar verkligen Lindhas blogg, den är ärlig och utlämnande, hon beskriver både sina med- och motgångar på sin vikt- och hälsoresa.

Vi har väldigt liknande kostfilosofi, föredrar båda rejäl husmanskost och snålar inte på fettet i maten.

Jag följde grundreceptet på Lindhas paj, men la till några nävar bladspenat till purjolöken, lite hackad paprika och gröna linser.

Istället för varmrökt lax så tärnade jag vanlig kallrökt lax och hoppade även över grädden i originalreceptet, pajen blir god och saftig även med bara ägg.

Här kan du läsa ett inlägg Lindha skrev häromdagen, Rörigt i LCHF-grytan, om att det är så många olika råd inom kostvärlden idag, jag håller helt med henne.

Det är inte så lätt att vara nybörjare på LCHF idag, som när jag började för 10 år sen.

Här några bilder från vår utflykt, det var den första riktigt varma vårdagen.

Jag gick sen hela vägen hem till stan, så glad och tacksam att jag efter många år med svårigheter att gå nu klarar en sån promenad.

Bra mat och lagom med träning kan göra underverk även med en skadad rygg.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2019/03/16/halva-lindhas-laxpaj-pa-mitt-satt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack för recept Birgitta! Jag tror som du att det inte är nån dum idé att ta bort grädden om det är gott och matigt utan den. För det är faktiskt lätt att få i sig mer energi än man behöver, speciellt om man kommit upp lite i åren. Och man vill ju ändå fylla tallriken med en någorlunda stor bit! Tror att för mycket energirik mat många gånger gör att vi inte går ner i vikt som vi vill, trots strikt LCHF-mat. Något att tänka på också när man komponerar 3-rätters tror jag. Det måste inte vara en mängd fett i förrätt och efterrätt om huvudrätten innehåller tillräckligt. Eller kanske göra som du gör här – ”spara” lite av grädden till en ev. dessert ☺️

    • Hej Ann. Ja, du har helt rätt i det, använder man en helfet ost och smörsteker grönsakerna till pajen så funkar det jättebra utan grädden. Jag använder inte grädde mer än till fest numer. Just till picknickmat så passade den här varianten bättre också, den blir fastare och lätt att hålla i handen när den kallnat 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: