Näringsrik och god vintermat för en tunn plånbok

Köksekonomi

Ja, så blev det då ett liv efter jul, för många med en betydligt tunnare plånbok än innan.

Då passar det fint med lite budgetmat här på bloggen, men ändå gjord på fina råvaror.

Lök, rotfrukter och vitkål odlade i Sverige är prisvärda så här års, jag tänkte bjuda på några olika varianter på det temat den kommande månaden.

Först ut kommer ett recept på en gammal svensk husmanskostklassiker, en rätt som jag serverade på restaurang Verkö Slott under mina år som köksmästare.

Saltsill är både riktigt billigt och nyttigt, med hög halt av det livsviktiga fettet Omega-3.

Tycker du som jag om vår traditionella mat, då hittar du mina bästa recept i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist.

Ugnsstekt sill med lökgrädde 2 port

4 urvattnade saltsillfiléer

2 gul lök

25 g smör

3 dl grädde/kokosgrädde

Peppar

Bryn två matskedar av smöret och stek löken mjuk.

Vinterlöken är lite hård ibland, så det blir godare att bryna den först.

Smörj en ugnsfast form och lägg i sillen, resten av smöret lägger du i skivor över och lägg den brynta löken runt om.

Dra några varv med pepparkvarnen över och häll grädden över löken.

Grädda i 225° ca 15 minuter, tills sillen fått färg och grädden tjocknat.

Servera med rödbetor eller morötter, kokt vitkål i klyftor är också gott till.

Published in: on 06 januari 2019 at 07:00  Comments (2)  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2019/01/06/naringsrik-och-god-vintermat-for-en-tunn-planbok/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. God fortsättning Birgitta!
    En fråga…du sade man kan prenumerera o då få reda på dina inlägg på bloggen. Hur då?
    Med vänlig hälsning,
    Inger M Johansson

    • Hej och God fortsättning, Inger. Roligt att se dig här ❤
      Du kan prenumerera genom att klicka på knappen "Anmäl mig". På datorn hittar du den i högermarginalen under mina kokböcker, alldeles under den norska bönkokboken. På mobilen får du scrolla ner tills du kommer under nedersta inlägget och söka dig ner till samma knapp. Då kommer mina kommande inlägg hem till din e-post, så du kan klicka dig in via den länken 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.