Kryddsmör Café de Paris, Fetaostsmör och LCHF-camping i Säffle

Kryddsmör Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Goda grilltillbehör

I morgon tar jag tåget västerut, jag åker till LCHF-campingen i Säffle för att bjuda på mina frökex från Huså Bröd.

För den som vill kommer jag också att berätta hur en Wonderbag fungerar och göra lite reklam för min och Annika Dahlqvists kommande kokbok som släpps i dagarna, Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

LCHF-campingen är ett stort event för alla som är intresserade av kost och hälsa, med ett stort och varierat utbud av föreläsare.

Är du på väg dit och inte vet vad du ska ta med för tillbehör till grillkvällarna, så kan du passa på att göra ett riktigt gott kryddsmör.

De här, Café de Paris-smör och Fetaostsmör, passar fint till all slags grillat, kött, fisk och grönsaker.

Recepten är hämtade från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF, som nu finns i ny upplaga med titeln Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Här kan du läsa mer om campingen från mitt förra besök för 2 år sen.

Grillning på LCHF-campingen 2015…

Café de Paris-smöret smakar bäst till en saftig biff tycker jag, entrecôte eller fläskkarré med rejäl marmorering.

Kryddblandningen i originalreceptet innehåller väldigt många ingredienser, här har jag gjort en variant med något färre.

Jag använde ofta det här smöret när jag jobbade på restaurang, då gjorde jag en stor sats av kryddblandningen och frös in i små burkar.

Det fungerar lika bra hemma, så är det bara att ta fram och vispa ihop med smör eller använda till en gräddsås, smaksatt med buljong.

Café de Paris-smör

500 g smör

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en bunke och blanda med rumstempererat smör och en äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Kryddsmör med fetaost och ajvar relish

250 g rumstempererat smör

150 g fetaost

½ dl ajvar relish

½ krm cayennepeppar

Mosa osten till en smulig röra i en bunke med en gaffel.

Klicka ner smöret och tillsätt avjar och cayenne.

Vispa ordentligt med elvisp för bästa resultat.

Fyll smöret i små skålar eller forma till en rulle och förvara i kyl eller frys.

Ta fram en stund före serveringen, så blir smak och konsistens mycket bättre.

Klicka på bilden nedan så kommer du till fler av mina smöriga recept och en betraktelse över fettets betydelse i vår mat.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/06/28/kryddsmor-cafe-de-paris-fetaostsmor-och-lchf-camping-i-saffle/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.