Påsktips och tankar kring en konstig diet

Lite av allt det goda vi handlar på grönsaksmarknaden i Alanya…

Naturligt gott och hälsosamt

Häromdagen när jag stod och gjorde i ordning vår brunch kom jag att tänka på hur många ser mitt matval som en konstig diet.

Det är i dagarna 8 år sedan jag gick över till min egen variant av glutenfri LCHF, på senare år med mer drag av Paleo.

När jag åt mängder med pasta och ketchup, mackor, bullar, potatis i alla former och ris, var det ju helt normal mat som fanns på min tallrik, tyckte både jag och andra.

Jag märkte att jag mådde mycket bättre med betydligt färre kolhydrater från stärkelse och socker och sen blev bra i mina livslånga magbesvär när jag tog bort gluten.

Då blev det helt plötsligt rätt många höjda ögonbryn, det var väl en konstig diet jag börjat med.

Inte kunde det vara nyttigt att äta så där mycket fett som jag gjorde och hur tråkigt skulle det inte vara att inte få äta potatis till maten?

Inte tråkigt alls, enligt mig, jag har aldrig ätit så gott, varierat och färgrikt som nu.

På bilden nedan ser du den tallrik med tillbehör till stekt kalkonbröst och ägg, som gjorde att jag kom på idén till det här blogginlägget.

Jag har här blandat en traditionell, turkisk salt getyoghurt med ezme, en röra på tomatpuré, krossade valnötter, olivolja, chili, vitlök och salt.

Dessutom äter vi alltid smör till vår mat, på bilden ett hemkärnat jag köpt direkt av en lokal bonde från bergen runt Alanya på grönsaksmarknaden.

En stor sallad på bladpersilja och rucola eller andra gröna blad, med cocktailtomater, olivolja och vinäger ingår i nästan varje måltid hos oss när vi är i Turkiet på vintern, liksom svarta oliver av bästa kvalitet.

Det här ger så otroligt mycket mer av vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter, än som förr när jag på sin höjd hade lite tomat och lök i pastasåsen…

Färgglada tillbehör till min typ av lågkolhydratkost, LCHF/Paleo…

Mina hälsoproblem, som trötthet, värk, migrän och den redan nämnda magen, försvann sakta men säkert.

Sen att jag på kuppen blev slankare och är starkare än på många år nu vid fyllda 55, det är ju bara en extrabonus.

Här nere kommer några bilder från igår kväll, när vi åt en mycket god buffelfilé på Mezza, även den ett riktigt bra exempel på den mat jag äter numer.

Köttet var mycket mört och mustigt, lite likt älgkött i smak och struktur.

Tillbehören sauterad spenat med lök och paprika, grillad vitlök, rödbetspuré och gorgonzolasås lyfte smakerna ännu högre.

Jag valde bort potatisen och beställde extra smör, det gjorde som vanligt maten både mer smakrik och mättande.

En flaska vatten till, det är stående måltidsdryck i mitt och Lennarts gemensamma liv.

Jag kan vid festliga tillfällen dricka ett glas vin, men det är väldigt sällan idag.

Har du Facebook så kan du här läsa ett intressant inlägg från kostexperten Sanna Ehdin som jag delade igår och i kommentarerna vårt samtal om vad som får oss att leva friskare även när vi blir äldre.

Sanna och jag är lika gamla och har mycket gemensamt i vår matfilosofi och sätt att leva, med rena, ekologiska råvaror och minimalt med alkohol.

Jag kommer att fortsätta på inslagen väg när det gäller mitt val av mat och dryck, det som gett mig hälsan tillbaka.

Jag vill samtidigt rikta ett varmt tack till Annika Dahlqvist som fick in mig på det här underbara sättet att äta genom en föreläsning.

 

Reklamtexter och intressanta länkar

Nu blir det lite ohejdad reklam för saker jag uppskattar, så sluta läs här om du är känslig.

Jag har tack vare min dagliga mat fått till en av landets största hälso/matbloggar, skrivit flera kokböcker.

Sen flera år har jag fått uppdrag som receptkonsult till flera restauranger spridda över landet, där får jag stor nytta av mina kunskaper som köksmästare.

Restaurangerna är Ecocaféet i Östersund, In the Pink i Malmö och PriMaten i Uppsala, alla tre serverar ekologisk, glutenfri och sockerfri mat och fika.

Riktigt roligt är också att mina frökex finns ute i butikerna tack vare Huså Bröd, nu i tre olika smaker.

Den senaste tiden har jag startat en liten resebyrå och gett mig ut på en föreläsningsturné med fina vännen Therese Renåker och nu dessutom blivit Sverigeambassadör för den bästa slowcooker jag provat, nämligen Wonderbag.

Inget av detta hade hänt om jag hållit mig till min gamla tallriksmodell med massor av kolhydrater, det är en sak som är säker… 🙂

Nu över till Påsktipsen, klicka på bilden nedan så kan du börja med att beställa påskens finaste servetter på webshopen AllMyTesign, en sida fylld av konstverk skapade av Therese.

Uppger du rabattkoden GladPåsk när du kommer till kassan, så får du 20% på servetterna.

I en annan webshop hittar du den färgglada brickan häruppe och många andra vackra alster från den sydafrikanske naturfotografen Clinton Friedman.

Påskägg på servett med mandalastenar…
Foto Therese Renåker

Klickar du på nästa bild så kommer du till Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Där kan du köpa en PDF med deras fina receptsamling fylld med det godaste till påsken, för alla som njuter av ursprunglig mat.

Jag och Therese kommer att delta i deras Paleohelg 13-14 maj, ett riktigt bra tillfälle för alla som vill lära mer om Paleo.

Påskrecept från Under vårt tak, endast 49 kr… Foto Jenny och Magnus Andersson

Sist, men inte minst, så hittar du här mina egna Påskfavoriter, det har blivit ett av de mest uppskattade inläggen i bloggens 8-åriga historia.

Så det är säkert många som njuter av den här konstiga dieten i Påskhelgen 🙂

Gurkbåtar från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/04/01/pasktips-och-tankar-kring-en-konstig-diet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Birgitta Höglund berättar i sin blogg om sin hälsoresa. […]

  2. Kan du hjälpa mig att komma igång!? Please

    • Följ min blogg och ta gärna del av de ca 1500 recept jag har här inne så ska det säkert gå bra 🙂

  3. Tack för att du delar med dig av din resa och alla de underbara recepten! 💕

  4. Ja, du Birgitta, det har varit många höjda ögonbryn under det här lite dryga året som jag ätit strikt LCHF. Men jag har aldrig mått så bra som nu. Varken före min sjukdom eller efter. Tänk om människor kunde förstå att det är så här man ska äta för att må bra. Men jag tror att det är först när man blir sjuk som jag som man blir motiverad att ta tag i det. Tycker inte att jag avstår från något utan tvärt emot fått en mycket godare matagenda att följa. T.o.m fått min man att tycka om den nya matordningen.
    Så nu ser jag fram emot din nys bok och mer inspiration.
    Ha en skön vår och sommar.
    Kram/Kerstin❤️

    • Ja, du vet ju verkligen hur det är att kämpa mot en svår sjukdom och sedan kunna bli bättre med hjälp av maten ❤ Det är tack vare såna historier som fler och fler upptäcker kostens läkande effekter, så fler kan få må bättre, men det tar lite tid innan det gått in hos alla 😉
      Njut nu av vårljuset. Kram ❤

  5. Hej! Tack för en fin blogg, äter själv en lchf, paleo blandad kost.Som norrlänning så kan jag sakna kroppkakor och palt.Har du något recept eller tips där ? Jag menar går mjölet att byta ut mot t ex mandelmjöl ? Tack för alla fina recept! Häls Anna

    • Hej och tack. Har inte testat kroppkakor, men du kan ju prova att blanda mandelmjöl, kokosmjöl, ägg och fiberhusk till en tjock smet och se om det fungerar 🙂

      • hehe, som karlskronit älskar jag kroppkakor och försökte en gång göra dem med kokos- och mandelmjöl. När jag tittade ner i kastrullen med längtan var kroppkakan borta!!! snyft så nej det gick inte MEN! jag gjorde s k Lufsa och la fläsket i botten och resten av degen över och in i ugnen, det blev jättegott! Den lena mjölksåsen har jag inte lyckats efterlikna, tyvärr………:(

      • Kan tänka mig att det blir nåt liknande om du inte har nåt bindemedel. Om du kokar ihop grädde så den blir tjock så får du en fin sås till 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.