Citronsill
1 ekologisk citron
½ kruka gräslök
Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.
Tvätta citronen och skär av skalet tunt med cestjärn.
Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.
Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.
Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.
Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.
Rödvinssill
½ dl rödvin
5 cm purjolök i strimlor
1 msk kallpressad olivolja
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1-2 krm stött kummin
Flingsalt
Ta upp sillfiléerna ur lagen, låt rinna av och skär i sneda bitar.
Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.
Rör ner purjolöksringar och sillbitar.
Låt stå kallt till nästa dag så smakerna utvecklas.
Smaka av om du vill ha mer kryddning.
Servera sillen på julbordet, gärna med Spröda frökex från Huså Bröd och en god ost.
Om du inte hittat dem i en butik nära dig, så kan du nu köpa alla tre sorter på nätet hos Lammboden.

Tomten trivs på stranden, även om det varit väldigt kallt sista tiden i Alanya…
Bra att det finns att få tag på där 🙂
Har fått en ny sillfavorit, Citronsill, fantastskt gott.
Tack, ja den här blir väldigt fräsch 🙂
Skall också tillägga att jag använder mig av inlagd neutral sill, eftersom jag bor i USA.