
Avocadosmör
Foto Mikael Eriksson
Avocadosmör 4 port
2 väl mogna avocado
2 msk kokosolja utan smak
1 msk kallpressad olivolja
ca 1-1½ krm salt
Mosa avocadon med en gaffel i en bunke.
Blanda ner oljorna med en elvisp, kör till en krämig röra.
Eller mixa fint direkt i bunken med en stavmixer. Smaka av med salt.
Låt stå någon timme i kylen så smöret blir fast och smakerna mognar.
Smöret kan förvaras i kyl några dagar med en avocadokärna i skålen, så mörknar inte avocadon lika lätt.
Du kan också frysa in smöret i mindre portioner.
Ta fram en stund före serveringen så oljorna mjuknar lite.
Det passar också fint att äta istället för kryddsmör till maten.
Krydda det då gärna med lite vitlök, färska örter, chili och lite citron eller vinäger.
Receptet kommer från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Boken är tyvärr slutsåld på svenska men finns här på engelska.
Va bra…jag har din bok Långkok…och ser receptet där. Jättebra alternativ till mjölkfritt margarin. Det ska jag testa idag då jag råkar ha en ätmogen avokado, ditt fröknäcke får det också bli under dagen.
Tack, ja det här är ett riktigt gott och nyttigt alternativ till margarin. Passar perfekt till frökexen också, särskilt det nya som lanseras nu med smak av nässlor, libbsticka och vitlök 🙂
http://www.husabrod.se/index.php/sproda-frokex