Ny kokbok på gång
Nu är det klart att jag ska ge ut en ny kokbok, något som varit efterfrågat av mina läsare en längre tid.
Jag gör den här boken tillsammans med den välkände författaren Lars-Erik Litsfeldt.
Dagens recept blir en liten försmak på den typ av mat jag kan tänka mig att ha med, min favoritmat är nämligen rejäl husmanskost.
Nästa år i augusti ska boken vara klar, mer kan jag inte avslöja nu… 🙂
Ugnsstekt, rimmad fläsklägg 2-3 port
1 nätad fläsklägg på ca ½ kilo
2 msk finhackad timjan
½ tsk nymald vitpeppar
2-3 morötter
2 gula lökar
3 msk smör
Ta bort nätet från läggen och skär ett rutmönster i svålen. Gnid in hackad timjan och peppar.
Lägg i en smord form med morot och lök skurna i bitar runt om, fördela några skivor smör över.
Sätt in i ugnen på 150° och låt steka i 2 timmar.
Ös med skyn som bildas flera gånger under tiden.
Känn efter med en stekgaffel om läggen är mör, låt den annars stå en stund till.
Servera med rotfrukterna och en stark senap.
Vill du ha det extra gott och mättande så gör en gräddig sås på 3 dl grädde/kokosgrädde, ½ dl sky och ½-1 dl färskriven pepparrot eller 1-2 msk fransk senap.
Koka upp grädden och skyn, låt såsen puttra tills den blivit tjock.
Smaka av med salt, peppar och pepparrot eller senap.
Ät, njut och må gott.
Det är säkert lika gott som det ser ut
Tack, ja det är det 🙂
Rejäl husmanskost är bland det godaste som finns! 🙂 Jag gjorde långkok på fläsklägg i helgen och sedan blev det benbuljongskok som jag nu äter till frukost… blev grymt god och fet! 🙂
Visst är det gott och vilken härlig frukost du äter 🙂
åh vad det ser gott ut detta recept måste jag prova
Tack, roligt att du tycker om mitt recept 🙂
Om man har färsk lägg. Kan man göra på samma sätt? Fast salta före ugnen. Blir det liknande resultat? 😊
Ja, visst kan du det. Ta gärna lite buljong att smaksätta med om du gör sås sen 🙂