Sillinläggningstips
Som bas till mina smaksatta sillar använder jag alltid vanlig inlagd sill, som jag blandar med de olika såserna.
I en del recept ser man att vanlig urvattnad saltsill blandas direkt i såsen, men det blir en ganska smaklös anrättning.
Den klassiska inläggningslagen som kallas 1-2-3-lagen, består av 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.
Jag brukar ta 1½ dl ättikssprit 12%, 1½ dl socker och 3 dl vatten istället till 4 saltsillfiléer, läs mer hur du gör min inlagda sill här.
För en inlagd sill på Paleo-vis, så kan du använda honung istället för socker.
Det mesta av kolhydraterna från sockret stannar i lagen, men vill du ha en sockerfri sill så använd det sötningsmedel du föredrar.
Då håller den inte lika länge så gör bara en sats som går åt över midsommardagarna.
Vitlökssill med örter
2 hela, inlagda sillfiléer
1 dl crème fraiche/kokosgrädde
½ dl majonnäs
½ pressad citron
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad persilja
Några droppar Worcestershiresauce
Lite vitpeppar
Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.
Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas smakerna. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Vill du ha fler sillrecept? Här hittar du då min Citronsill och Senapssill.
Servera gärna mina Spröda frökex från Huså Bröd till sillen.
Vad tror du är minst ”dåligt” ur LCHF-synpunkt – honung eller agavesirap?
Tack för alla goda recept och Glad midsommar önskar jag dig!
Jag skulle använda honung, för alla dess nyttigheter. Glad midsommar ❤
Hej Birgitta,
Du skriver att det mesta av kolhydraterna från sockret stannar i lagen, fast på näringsdeklarationen så står det att det fins 16g socker per 100g *utan lag*.
http://www.abba.se/produkter/category/sill/abba-klassisk-matjes
Betyder det att sillen egentligen suger upp 16g socker, eller att de menar utan vatten.
Tack!
/björn
Har de väldigt mycket socker i sin inläggningslag så kanske de siffrorna stämmer…
Tips om du vill minimera kolhydraterna:
Du kan lägga sillen i vatten några timmar så dras en del av det ut, precis som när du urvattnar saltsill. Smaksätt den efter med lite salt och ättikssprit, så blir det lite mer sting.