Mitt populära valnötsbröd

Valnötsbröd

Mitt allra bästa mjuka bröd

Jag vet att många passar på att baka på söndagar, så idag får du receptet på ett av mina genom tiderna mest populära bröd.

Ja, förutom mitt mest spridda recept, fröknäcke, det som Huså Bröd bakar och säljer under namnet Spröda frökex.

Det här brödet har liksom fröknäcket kopierats friskt, det har dykt upp i bloggar, kokböcker och tidningar, ibland tyvärr utan angivande av källan.

Recept är inte som bilder skyddade av upphovsrättslagen, det är alltså fritt fram att lägga grytlapparna på någon annans verk…

Men det här är alltså originalet, ett bröd som smakar lite som surdegsbröd tack vare tillsatsen av äppelcidervinäger.

Här hittar du även en hel näringsberäkning på valnötsbrödet, om du hör till dem som vill hålla koll på kolhydraterna.

Smörgås och kaffe

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

2-3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk som jag brukar använda, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Även brödkryddor kan vara en sak som inte finns att få tag på utanför Sverige, det är mald anis, fänkål och brödkummin.

Receptet tog jag fram till min slutsålda långkokbok som nu finns med i E-kokboken Gammaldags husmanskost.

Vill du ta del av fler av recept från mitt kök så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- som E-kokbok

Gammaldags husmanskost

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/05/22/mitt-populara-valnotsbrod/trackback/

RSS feed for comments on this post.

31 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vilka härliga recept.

  2. Hej! Jag såg detta och tänkte prova att baka brödet då det ser så fint ut på bilden. Tunna skivor som håller ihop fint. Sen ser jag exakt samma bild till ett vörtbrödsrecept… vilket bröd är det egentligen på bilden?

    • Hej. Det är helt rätt, samma brödbild då valnötsbrödet är grunden, eftersom jag inte hade någon bra bild till vörtbrödet. Men det fungerar precis lika bra att skiva 🙂

  3. Hej och tack för din kokbok som jag har läst den rakt igenom och då jag hela mitt liv ätit bönor är din bok ett verkligt tillskott i vår kokboksamling. Denna bok fyller verkligen ett stort tomrum när det gäller bönor. De flest med kokböcker med bönor har varit så standaliserat även om jag köpt vegetariska böcker sen ungdom har ingen varit så fylld med roliga och intressant recept som dina.
    Hör av mig när jag börjar botanisera i dina recept.

    • Hej och tack för dina fina ord om Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken. Jag ville just skapa recepten så man ska se att bönor går att använda till det mesta. Vi hörs 🙂 💕

  4. Kan man byta ut mandelmjöl mot kokosmjöl?

    • Det går inte att byta rakt av, kokosnötmjöl är väldigt mycket torrare och suger upp mer vätska. Tål du inte mandel så prova att mixa pumpakärnor istället 🙂

  5. Finns varken kesella eller kokosgrädde här, kan jag ta grädde istället ?

    • Det går fint det med om du befinner dig nånstans utan de andra 🙂

  6. Vad kan man ta istället för kesella ?

    • Kokosgrädde går bra också, vinägern tar bort smaken av kokos effektivt, om man inte gillar det.

  7. Hej Birgitta! Du har rejst og boet en del i Tyrkiet, ved jeg. Kan man købe noget i Tyrkiet, der svarer til Pofiber, og hvis, hvad kaldes det? Jeg har en tyrkisk veninde, som er meget interesseret i LCHF og Palæo ;.)

    • Hej Lene 🙂 Tyvärr, det finns inget liknande vad jag sett, det är en svensk produkt som är svår att hitta utomlands.

  8. Det var inget större fel på smaken – men – mitt valnötsbröd blev inte bra, det blev blött, svampigt och tungt. Kan jag öka eller minska någon ingrediens och i så fall hur mycket?

    För övrigt tycker jag din blogg är suveränt bra!

    • Gräddade du det som det står i receptet, först med folien på och sen utan? Har aldrig varit med om att det blir fuktigt, inte heller hört nån annan utom en som hade missat att ta av folien.

      • Ja, jag gjorde precis så som stod i receptet. 🙂

      • Märkligt. Kanske beroende på ugnen eller formen?

      • Jag ska göra ett försök till, kan ju vara så att jag har testat ett annat LCF-bröd också. 🙂

      • Ja, var det inte mitt recept kan jag ju tyvärr inte komma med goda råd 😉

      • Vet du Birgitta…det var inte valnötsbröd jag gjorde, utan ett recept på formfranska. Jag hittade det alldeles nyss. Jag vet att jag skrev på någon LCHF-sida om hur tokigt brödet blev. Jag fick svar från med tips på hur jag skall göra. 1/2 dl pofiber (enligt receptet 2 msk) och 4 dl mandelmjöl (enl receptet 2 dl). Jag har inte gjort brödet ännu med de nya mängderna, men ska göra det framöver.

      • Så roligt det kan bli du 😉 Formbrödet funkar fint med originalingredienserna för mig, men mycket viktigt att vispa äggen riktigt hårt som det står 🙂

      • Valnötsbrödet blev jättebra och supergott!👌🏻Har precis avsmakat det.😊

  9. Tro om brödet går att baka i bakmaskin ?

    • Ingen aning faktiskt, aldrig provat en sån. Du får testa som kan med den. Hör gärna av dig hur det går 🙂

  10. Jag tål inte fiberhusk. Tror du det går att öka på pofiber istället?

  11. Vad gor man om man endast har fiberhusk hemma?

    • Läs nedanför receptet, där står det 🙂

      • Din blogg är toppen.
        MVH. Kenth Envall.

      • Tack för den fina kommentaren, Kenth 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.