Mitt populära valnötsbröd

Valnötsbröd

Mitt allra bästa mjuka bröd

Jag vet att många passar på att baka på söndagar, så idag får du receptet på ett av mina genom tiderna mest populära bröd.

Ja, förutom mitt mest spridda recept, fröknäcke, det som Huså Bröd bakar och säljer under namnet Spröda frökex.

Det här brödet har liksom fröknäcket kopierats friskt, det har dykt upp i bloggar, kokböcker och tidningar, ibland tyvärr utan angivande av källan.

Recept är inte som bilder skyddade av upphovsrättslagen, det är alltså fritt fram att lägga grytlapparna på någon annans verk…

Men det här är alltså originalet, ett bröd som smakar lite som surdegsbröd tack vare tillsatsen av äppelcidervinäger.

Här hittar du även en hel näringsberäkning på valnötsbrödet, om du hör till dem som vill hålla koll på kolhydraterna.

Smörgås och kaffe

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

2-3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk som jag brukar använda, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Även brödkryddor kan vara en sak som inte finns att få tag på utanför Sverige. Det är mald anis, fänkål och brödkummin.

Receptet tog jag fram till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Den är tyvärr slutsåld på svenska, men du hittar den här på engelska på Bokus och Adlibris.

Hittade häromdagen även mina 3 kokböcker i engelsk version för nedladdning här på iTunes.

LCHF and Paleo Slow Cooking

Om mina kokböckers väg till USA...

Om mina kokböckers väg till USA…

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/05/22/mitt-populara-valnotsbrod/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta! Du har rejst og boet en del i Tyrkiet, ved jeg. Kan man købe noget i Tyrkiet, der svarer til Pofiber, og hvis, hvad kaldes det? Jeg har en tyrkisk veninde, som er meget interesseret i LCHF og Palæo ;.)

    • Hej Lene🙂 Tyvärr, det finns inget liknande vad jag sett, det är en svensk produkt som är svår att hitta utomlands.

  2. Det var inget större fel på smaken – men – mitt valnötsbröd blev inte bra, det blev blött, svampigt och tungt. Kan jag öka eller minska någon ingrediens och i så fall hur mycket?

    För övrigt tycker jag din blogg är suveränt bra!

    • Gräddade du det som det står i receptet, först med folien på och sen utan? Har aldrig varit med om att det blir fuktigt, inte heller hört nån annan utom en som hade missat att ta av folien.

      • Ja, jag gjorde precis så som stod i receptet.🙂

      • Märkligt. Kanske beroende på ugnen eller formen?

      • Jag ska göra ett försök till, kan ju vara så att jag har testat ett annat LCF-bröd också.🙂

      • Ja, var det inte mitt recept kan jag ju tyvärr inte komma med goda råd😉

      • Vet du Birgitta…det var inte valnötsbröd jag gjorde, utan ett recept på formfranska. Jag hittade det alldeles nyss. Jag vet att jag skrev på någon LCHF-sida om hur tokigt brödet blev. Jag fick svar från med tips på hur jag skall göra. 1/2 dl pofiber (enligt receptet 2 msk) och 4 dl mandelmjöl (enl receptet 2 dl). Jag har inte gjort brödet ännu med de nya mängderna, men ska göra det framöver.

      • Så roligt det kan bli du😉 Formbrödet funkar fint med originalingredienserna för mig, men mycket viktigt att vispa äggen riktigt hårt som det står🙂

      • Valnötsbrödet blev jättebra och supergott!👌🏻Har precis avsmakat det.😊

  3. Tro om brödet går att baka i bakmaskin ?

    • Ingen aning faktiskt, aldrig provat en sån. Du får testa som kan med den. Hör gärna av dig hur det går🙂

  4. Jag tål inte fiberhusk. Tror du det går att öka på pofiber istället?

  5. Vad gor man om man endast har fiberhusk hemma?

    • Läs nedanför receptet, där står det🙂

      • Din blogg är toppen.
        MVH. Kenth Envall.

      • Tack för den fina kommentaren, Kenth🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s