Kycklingbuljong till soppa, sås eller som varm LCHF-dryck

Kycklingbuljong

Trendig dryck

Benbuljong är hett i dessa dagar, inte bara bland oss som uppskattar naturlig, hemlagad mat.

Buljong kokt på ben innehåller många nyttiga ämnen, som bland annat är bra mot artros. Läs mer om det här hos Anna Hallén.

Ännu mer kött på benen får du här på Benbuljongens Dags egna hemsida.

Kyckling till buljong

Kycklingbuljong

½ stor eller 1 liten kyckling

ca 2 liter vatten

2 morötter

1 lök

1 knippe timjan

1 knippe persilja

ca 2 msk salt

1-2 msk äppelcidervinäger eller citron

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

6 kryddpepparkorn

Skölj kycklingen väl i kallt vatten. Skär morötter och lök i mindre bitar.

Lägg kyckling, grönsaker och örter i en stekgryta med lock.

Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka upp. Det ska vara vatten så det knappt täcker kycklingen.

Tillsatt syra från vinäger eller citron  gör så att kollagenet lättare utvinns ur ben och brosk.

Lägg på locket, dra ner på värmen och låt småputtra i 1-2 timmar, beroende på hur stor kyckling du har.

Ta upp kycklingen och låt svalna.

Lägg tillbaka benen (och skinnet om du inte äter det) och koka ihop buljongen så den blir mer koncentrerad.

För att få ut så mycket nyttiga gelatinämnen som möjligt, koka buljongen i 6 timmar till efter att du tagit bort köttet.

Gelatinet släpper lättare från kycklingen än från ben från nöt/vilt, när jag jobbade på restaurang fick de benen koka i upp till 24-48 timmar.

För hemmabruk fungerar det med mindre, men minst 8 timmar.

Späd då och då med mer vatten om de behövs.

Sila bort ben och grönsaker och koka ihop/reducera buljongen tills ca hälften återstår.

Häll upp i en burk, svalna och förvara i kylen. Jag tar bort fettet och använder det till stekning, när buljongen stelnat.

Ett bra sätt att spara buljonger och fonder är att frysa in dem i istärningslådor och ta fram eftersom att tina i soppor, såser eller att värma till en kopp buljong.

Jag dricker buljongen som mellanmål med en sked kokosolja och lite salt i, det är väldigt gott efter en promenad i kylan.

Här kan du läsa mer om min Low Carb High Fat Paleo-drink.

Varm buljong

Kvällspromenad igår vid Norr Mälarstrand...

Kvällspromenad igår vid Norr Mälarstrand…

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/01/19/kycklingbuljong-till-soppa-sas-eller-som-varm-lchf-dryck/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta! Jag kokar ofta kycklingbuljong på hel kyckling och sen skrovet + lite extra ben från veckans middagar. Brukar använda något av dina recept. Dock får jag aldrig någon gelékocistens på min buljong. Vad fattas för att jag ska få fram kollagenet? Jag använder, äppelcidervinäger, lagerblad, örter, havssalt.
    Hälsningar Carin

    • Här du provat att reducera/koka ihop buljongen? Då brukar den stelna. Eller dela kycklingen i alla småleder, så du frilägger mer brosk, innan kokningen.

  2. […] g köttfärs, jag hade lammfärs 400 g pumpa 4 dl kycklingbuljong 4 vitlöksklyftor 2 schalottenlökar 2 tomater 2 gröna paprikor 1 grillad aubergine 2 msk […]

  3. Så bra det blev! 👍 Köpte en gårds kyckling på 1.9 kg, kokade drygt 2 tim, fick nästan 3l buljong och 780g fantastiskt mört, saftigt kött 😄 Hadde med rosmarin, palsternacka och en solovitlők i tillägg till dina ingredienser 😉

    • Härligt att höra, palsternacka ger väldigt god smak. Rosmarin brukar jag ha här i Turkiet, bara att plocka en kvist på promenaden 🙂

  4. Jag gillar din blogg och följer den. En fråga: vad tror du om att koka buljong i en Slow Cooker som Croc Pot?

  5. Om jag får tag på en riktig höna, tycker du jag ska öka koktiden en halv eller en timme?

  6. Hej! Tack för tipset om Benbuljongens dag. Jag ska testa din pulled pork Afelia, men är bekymrad för att såsen inte täcker tillräckligt (kanske är grytan lite väl stor). Bör jag fylla på med vätska så att det täcker karrén helt, eller går det bra ändå? Med rödvin, olja, eller vatten? Tack för bra recept!

    • Hej. Det räcker med den vätska som är. Karrén ger ifrån sig mycket vätska under tillagningen. Se till att ha ett tättslutande lock bara.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s