Gratäng med räkor, svamp och paprika

Räkgratäng med ägg, som vi åt den en solig dag häromveckan...

Räkgratäng med ägg, som vi åt den en solig dag häromveckan…

Turkisk räkgratäng

Karides Güveç, gratinerade räkor, är en av mina favoriträtter på restaurang i Turkiet.

Gjorde den hemma igår, det värmde gott i det gråkalla regnvädret som just parkerat sig över Alanya.

Vill du göra den mejerifri så gratinera med aioli istället för ost.

För en mer mättande gratäng, knäck ner ett ägg innan du ställer formen i ugnen.

Vill du läsa lite mer om vad en lågkolhydratkost kan göra för din hälsa?

Då finns här en mycket intressant artikel om socker och sötningsmedel och dess effekter.

Martin Ingvar är suveränt duktig på att förklara hur hjärnan och kroppen reagerar om vi äter för mycket av den varan.

Att istället för att köpa industrins färdigmat med mycket tillsatt sötma, laga riktig mat från grunden, har hjälpt både mig och Lennart på vår väg mot ett hälsosammare liv.

Den typen av mat som jag varje dag under det kommande året kommer att dela med mig av härinne på bloggen.

I 365 dagar blir det recept på lättlagade rätter baserade på rena råvaror, inga sötsaker eller bakverk alls utan bara riktig mat.

Så du också ska få tips om hur man kan få må så mycket bättre på ett enkelt sätt 🙂

Turkisk räkgratäng

Turkisk räkgratäng 2 port

300 g frysta, skalade räkor

100 g svamp, jag hade champinjoner

8 cocktailtomater

2 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 gul lök

3 msk smör eller olivolja

1 tsk tomatpuré

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk Bella Buljong, ekologisk från Herbaria

1 tsk chiliflingor

Havssalt

Riven getost eller aioli till gratinering

Sätt ugnen på 225º. Skär tomaterna i fyra delar. Strimla svamp, vitlök och paprika fint.

Fräs grönsakerna ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och stek en minut till, då blir tomatsmaken mildare.

Häll på vinäger och kryddor. Tillsätt räkorna, jag lägger i dem direkt från frysen så blir det lite vätska i gratängen.

Fräs en stund under omrörning tills räkorna precis tinat. Smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.

Använder du nyskalade räkor så blanda dem bara med grönsaksröran utan att koka upp, så blir de inte sega.

Häll upp i gratängformar, en per person till huvudrätt och i mindre formar om du serverar den som meze eller tapas.

Strö över riven ost eller klicka över aiolin. Gratinera i 5 minuter.

Medelhavsräkor

Paprika på Turkisk marknad

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/01/05/gratang-med-rakor-svamp-och-paprika/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.