Cafégodis
Tittar in en snabb sväng mellan allt receptskapande, idéspånande, personalletande, provbakande och skrivande, som är min roll i det nya Ecocafé som Börje Karlsson snart ska öppna i Östersund.
Inriktningen blir ett hälsocafé med nyttigare kaffebröd, smårätter, välfyllda mackor och annat gott som passar alla som vill fika och äta naturligt, om det så är under beteckningen LCHF, Paleo, Rawfood eller Vegetariskt.
Allt lagat och bakat på plats, så mycket som möjligt på ekologiska råvaror och förstås fritt från raffinerat socker och gluten.
Tyvärr hann caféet inte bli färdigt till i morgon den 5 oktober som vi tidigare trodde, det är mycket med hantverkare, leveranser av köksutrustning, tillstånd från olika myndigheter och annat som kan sätta käppar i hjulen när det ska skapas ett helt nybyggt café.
Datumet hanns tyvärr inte ändras i notisen i Tidningen Matkärlek som kom i fredags. Där finns en notis med om min och Lindha Vikströms inblandning i caféet.
Klicka på artikelbilderna så blir de större och lättare att läsa.
Där är jag för övrigt med på två ställen till, dels i en special om långkok där jag bjuder på fyra recept från Långkok för LCHF och Paleo.
Nu är det också officiellt att mina kokböcker översätts till tyska, de finns ju sedan tidigare på engelska. Mina recept finns snart över hela världen… 🙂
Iris Jansen och Margret Ache från LCHF Deutschland berättar i tidningen att de ger ut mina kokböcker med start nästa år, något jag förstås är väldigt glad och tacksam över.
Nu ska jag jobba vidare med recepten, det är en hel del att tänka på de närmsta veckorna så jag lär inte ha mycket tid att uppdatera härinne, tyvärr.
Håll ut alla ni i Östersund som väntar på att Ecocaféet ska öppna portarna, det har blivit ett fantastiskt gensvar så jag vet att ni är många.
Den som väntar på något gott…
LCHF/Keto-bollar ca 20 st
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja med smak
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk björksocker
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.
Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar. Lägg på ett fat. Häll kokosflingor i en liten skål. Lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
PS. Känner nån igen bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade för 4 år sen till Anna Halléns LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.
Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.
För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.
Oj oj oj vilka fantastiskt goda keto-bollar! Wow! Jag uteslöt sötning helt. Godaste jag ätit. Tusen TACK för receptet💞!
Hej och tack, så roligt att du tyckte om dem 🙂
Fantastiskt, Underbart!!!
Tack!!!
Tack själv 🙂
Så roligt med översättningen av dina böcker! Hoppas dom kommer till Holland också i översättning så att lchf kan växa sig stort här med! Holland ligger sååååååå bak efter. Med min blogg försöker jag ta ett första steg iallafall… I väntan på dina böcker då ;0) Vänliga hälsningar, Isabel (utlandssvensk i Holland)
Tack, ja det vore roligt att få komma ut där med. Här du kanske nån kontakt i förlagsbranschen jag skulle kunna vända mig till? Lycka till med din blogg 🙂
Tyvärr sitter jag inte med det nätverket. Men jag lovar att hålla ögonen öppna för dig!
Sitter och dreglar… Guuuuu så gott!! Måste testa dessa snarast!!
Tack för receptet!! 😀
Tack, håller med, de är goda… 🙂
Jättemysig blogg med läckra recept! Tack så mycket. Läste att du lagar fisk flera ggr i veckan i Alanya och undrar var du köper fisken där? Ska ner dit nu och stanna till Lucia så jag skulle behöva lite tips. Ställen jag handlat förra hösten hade ingen fisk jag ville köpa. Tänker försöka laga lite mer mat den här gången vi är i Alanya. Bästa hälsningar Cathy
Vad roligt att du tycker om bloggen. Vi handlar i saluhallen, Balik Hali, som betyder just fiskhallen. Där finns många fina fiskbutiker. Haciince och Migros har en del fina frysvaror om man vill ha räkor eller fiskfiléer. Ha en fin höst i Alanya, du hittar många tips här 🙂
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/category/0-6-recept-fran-turkiet/
Lycka till med det nya hälsocafe , väntar med spänning på öppningen.
Lite beror det på när det blir öppning om jag kommer då.
Annars blir det senare 😊
Tack, jag meddelar så fort jag vet 🙂