Jordgubbar på 3 sätt

Jordgubbskaféet på Rödön

Jordgubbskaféet på Rödön

Besök på Jordgubbslandet

Nu har de jämtländska jordgubbarna äntligen mognat, det tog lite extra lång tid den här kyliga sommaren.

Jämtgubbar har en speciellt god smak. Det är ljust långt in på nätterna, så gubbarna får maximalt med sol och ljus när de mognar.

En del som äter LCHF utesluter alla bär ur sin kosthållning.

Jordgubbar är en av de njutningar som jag absolut inte skulle vilja vara utan.

För mig fungerar det riktigt fint att äta dem som dessert eller tillbehör till en måltid.

Jag drar hellre ner på de alkoholhaltiga dryckerna eller mörk choklad och gläds åt vår korta bärsäsong.

Jordgubbar

Idag får du 3 olika varianter på temat jordgubb, två sallader som tillbehör till maten och en liten vaniljparfait med jordgubbar som avslutning på en god middag.

Bor du i Jämtland och vill njuta av nyplockade jordgubbar eller plocka själv, så kan du ta en tur till Jordgubbslandet på Rödön.

Jag och mamma var där och köpte varsin låda nu i helgen, den smaken på jordgubbar får man aldrig på dem som kommer från sydligare delar av landet.

Först ut bland mina 3 recept här nedan kommer ett fräscht tillbehör till en grillmiddag.

Vill du ha fler tips så får du gärna köpa min kokbok Grillmat LCHF, den hittar du här för endast 129 kr.

Sallad med jordgubbar från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Sallad med jordgubbar från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Jordgubbssallad med basilika

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Getostsallad med jordgubbar

Jordgubbssallad med getost, rosmarin och citron 2 port

Några salladsblad, jag hade romansallad

100 g getost

6 jordgubbar

Strimlat skal av ½ ekologisk citron

1 msk finhackad rosmarin

3 msk 0livolja

1 msk mörk balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt två tallrikar. Smula över osten och lägg på delade jordgubbar.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö det över salladen.

Avsluta med att ringla över generöst med olivolja och vinäger.

Vaniljparfait med jordgubbar

Vaniljparfait 4 små port

1½ dl grädde

2 äggulor

½-1 msk honung eller annan sötning

ca ½ tsk vaniljpulver

Vispa äggulor och den typ av sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver, men inte alltför hårt för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små koppar eller glas. Dubbla satsen om du vill göra en större form.

Ställ i frysen några timmar. Jag tar fram parfaiten och ställer i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Ett fjärde tips att äta jordgubbar och kanske det godaste, solmogna gubbar naturell 🙂

Picknick med jordgubbar

Jordgubbspicknick på Isön, Storsjön

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/08/05/jordgubbar-pa-3-satt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag har den senaste veckan ”bläddrat” runt och läst lite olika trevliga bloggar samtidigt som jag studerat många av dina recept. Så ikväll (nyårsafton) blir det en riktig BH-supé = Birgitta Höglund. Gratinerad hummer, oxfilé som serveras på planka med diverse gott runt om (färdigköpt hemlagad bearnaisesås från Ica Emporia delikatessdisk), chokladmousse med hallon, vid tolvslaget gurkbåtarna till skumpan. Jag tror det blir ett GOTT Nytt År …

  2. Ja, feta ost med jordgubbar eller melon är en fantastisk smak kombination! 😉
    Jag undrar, viken sötning föredrar du, Birgitta?

    • Om jag använder sötning så är det oftast honung i liten mängd. Björksocker om det ska vara LCHF anpassning. Indiansocker från Bolivia har jag testat med bra resultat. Finns på Enjoy Nature om du vill prova.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s