Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo

Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Grönkålslasagne från min senaste kokbok

Idag är det tågresa från Stockholm till Östersund, det var skönt att mellanlanda hos Lennart på Kungsholmen några dagar.

Nu har jag lite att ta tag i därhemma, det roligaste blir förstås att träffa familj och vänner igen efter en lång vinter borta.

Just nu endast 49 kr på Bokus och 45 kr på Adlibris.

Just nu fantastiskt billig på bokrean…

Glad blir jag också av att se att så många köper min Långkokbok nu när den reas ut på Bokus för 49 kr, där den går att förboka inför rean som startar 25/2.

Passa på nu så den inte tar slut, den verkar gå som smör i solsken.

Den ligger nu på tredje plats av mest köpta kokböcker på just Bokus förra veckan.

Mandelvåfflor i LCHF för seniorer

Mandelvåfflor i LCHF för seniorer

LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist är tyvärr slutsåld från förlaget och de planerar inte att trycka någon ny upplaga.

Men den kommer ut på engelska i augusti, här finns alla mina kokböcker att förboka på Amazon.com

Grillmat LCHF är också med på bokrean, här hittar du den tillsammans med många andra, intressanta LCHF-böcker på Adlibris för 45 kronor.

Så passa på att handla några fina gåbortspresenter inför sommarens fester.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge  Foto Mikael Eriksson

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Långkokt mat är bland det enklaste man kan laga, grytan sköter sig själv medan du gör något annat.

Så du som tycker att du är för upptagen för att kunna laga bra mat, ta chansen och handla min kokbok på rean, så har du samtidigt investerat i din framtida hälsa.

På köpet får du Ann Fernholms suveräna förord, där hon förklarar varför fett är så viktigt i vår mat.

Ge gärna bort kokboken till nära och kära som också kan må gott av att får lära sig laga bra mat från grunden.

Idag bjuder jag på två recept från boken, en långkokt köttfärssås och min godaste lasagne med nyttig grönkål istället för pastaplattor.

På bilden nedan är den serverad med smörstekt vitkål, riktigt gott tillbehör till alla slags pastasåser.

Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Köttfärssås med soltorkade tomater 4 port
 600 g köttfärs
50 g varmrökt sidfläsk
50 g smör, olivolja eller kokosolja
 8 soltorkade tomater
 2 gula lökar
 2 vitlöksklyftor
 1 morot
1 ekologisk köttbuljongtärning + 2 dl vatten
eller 2 dl hemgjord kalvfond ½ dl tomatpuré2 msk balsamvinäger2 msk stött rosépeppar1 msk oregano1 msk paprikapulver

1 msk Worcestershiresauce

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk grovmald svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot och fläsk i små tärningar.

Fräs alltsammans i hälften av smör eller olja, tills löken är genomskinlig.

Häll över i en gryta. Bryn köttfärsen i resten av fettet.

Stek några minuter under omrörning, så alla klumpar försvinner.

Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund, så blir den mildare i smaken.

Krydda med vinäger, rosépeppar, oregano, paprika, Worcester, salt och peppar.

Häll så köttfärsröran över grönsakerna, rör om väl. Tillsätt buljong och koka upp.

Låt puttra på svag värme i 2 timmar, rör om då och då. Späd med vatten om såsen blir för tjock.

Lasagne utan mjöl

Lasagne på köttfärssås och grönkål 5-6 port

En sats köttfärssås, se ovan

400 g grönkålsblad

Ostsås:

4 ekologiska ägg

250 g kesella 10%

1 dl grädde

3 dl riven, lagrad ost

ca ½ tsk salt

ca 1 krm vitpeppar

1 krm riven muskotnöt

Skär bort den grövre stjälken på grönkålsbladen. Lägg ner bladen i kokande saltat vatten och låt sjuda i 5-10 minuter, beroende på bladens tjocklek.

Häll grönkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten så kokningen avstannar. Låt rinna av väl.

Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen, blanda väl. Smörj en ugnsform och lägg ett lager grönkålsblad i botten.

Varva sen med köttfärssås och ostsås, precis som till en vanlig lasagne. Avsluta med ett lager ostsås.

Lägg gärna några delade cocktailtomater runt om formen.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 45 minuter, täck med folie om lasagnen blir för mörk.

Låt svalna en stund i formen, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Lasagnen blir också god att göra på förvällda vitkålsblad.

Salt och peppar  Foto Mikael Eriksson

Salt och peppar
Foto Mikael Eriksson

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/19/lasagne-fran-langkok-for-lchf-och-paleo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Yesss! Långkok och Grillmat beställt på Bokus, äntligen. Så kan jag röja ur en massa receptlappar med Din mat ur köksskåpet, kommer nog att hitta det mesta i böckerna. Så vackert det ska bli i mitt skåp, tack,tack Birgitta.

    • Tack, tack till dig, Ethel ❤ Du får nog behålla en hel del av lapparna, det mesta i böckerna finns bara där 🙂

  2. Jag vill beställa böcker men har inget lösen ord till förlaget Hur gör jag ? Date: Thu, 19 Feb 2015 05:01:00 +0000 To: gunbertine@hotmail.com

  3. Tack för många bra recept och fina böcker!

    Ett tips: Jag köper torkade alger från min asiatiska butik. När man blötlagt dem och vecklar ut dem blir de som stora blad och är ett utmärkt substitut till lasagneplattor, de får samma konsistens som plattorna och om man inte vet om att det inte är pasta så märker man ingen skillnad mot en vanlig lasagne. Inte mycket carbs i algerna heller.

    • Tack, roligt att du tycker om dem. Och tack för ett riktigt bra tips, det blir ju en riktigt näringsrik lasagne av dem 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s