Mandelostkaka och samarbete med Gallina Ovum

Mandelostkaka med hjortron och gräddeSamarbete med lokala äggfarmare

Mitt arbete för att främja den Jämtländska matkulturen tog igår ytterligare ett steg.

Hade då ett mycket trevligt möte på Campus med fem av medlemmarna i Gallina Ovum och Anki Fälth från Greenovate som hjälper dem att ta fram nya affärsidéer.

Gallina Ovum

Gallina Ovum är en sammanslutning av lokala äggfarmare som strävar efter att erbjuda sina kunder ägg av högsta kvalitet, från frigående hönor som fått leva ett naturligt liv.

Det känns väldigt roligt för mig att ha fått förfrågan om ett samarbete till här på hemmaplan.

Jag och mamma har köpt de godaste ägg vi smakat av en i gruppen, Sota Ägg och Höns, ända sen förra sommaren.

Ägg från Gallina Ovum

Mamma äter ca 3 ägg om dagen, bästa tänkbara mat för en dam på 85 som kämpat med många krämpor de senaste åren.

Hon säger själv att hon skulle inte varit så frisk som hon blivit idag om hon inte ätit så många ägg.

Hoppas att många fler nu kommer att få upp ögonen för lokala ägg, det är mycket näring för en billig penning.

Det vore roligt om det går lika bra för Gallina Ovum som det gjort för Huså Bröd. De har ökat sin omsättning med 30% senaste året, mycket tack vare vårt samarbete kring LCHF-kexen.

I onsdagens ÖstersundsPosten stod att läsa om det lilla bageriet på Åreskutan som lyckats skapa arbete åt många i ett nästan väglöst land.

Vissa lastbilschaufförer har vägrat att åka till Huså på grund av den dåliga vägen.

Nu kommer äntligen vägen att rustas upp, det är bra det när efterfrågan på frökexen ökat så stort runtom i landet.

Här följer ett av de receptförslag jag hade med till mötet med Gallina Ovum idag, en riktigt läcker ostkaka à la LCHF.

Mandelostkaka med hjortron och grädde 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

1 msk honung eller annan sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och honung mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret. Rör ner mandeln. Krydda med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde. Eller ät kakan som den är till en kopp kaffe eller te.

Äggostkaka

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/10/31/mandelostkaka-och-samarbete-med-gallina-ovum/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. Åh vad jag önskar jag kunde prova. Jag är allergisk mot nötter, mandel och ägg. Jättesvårt att hitta goda kakor som passar mig. Men jag ska göra kakan till min man. 🙂

    • Aj, då blir det värre… Pumpakärnor går ju att använda istället för mandel och nötter. Kan funka att baka kakan med dubbelt upp av ost, keso och så lite fiberhusk istället för ägg. Du får prova dig fram 🙂

  2. Tack igen!! 😀

  3. Hej! Egna mandelflagor är lätt att göra själv! Det är bara att skålla och skala mandeln, torka mandlarna på en handduk så de inte är blöta men fortfarande lite mjuka, och sen köra dem i en matberedare med rivskivan i. Inte den som man grovriver t ex morötter med utan den rivskivan som är som en lång skåra.
    Sen är det bara att torka mandelflagorna i ugnen på svag värme med omrörning då och då tills de är torra. 😀

    Ostkakan låter jättegod Birgitta! Kul att faktiskt använda riktig ost till den! Jag antar att det ska vara en ganska smaklös ost, eller?

    • Tack för tips 🙂 Osten man väljer är en smaksak, jag använde cheddar när jag gjorde den här, men den funkar fint med t. ex Åseda Gräddost också.

      • Tack för ditt svar Birgitta! 😀
        Angående mandelflagorna så vill jag bara påpeka att det verkligen är värt att göra dem själv eftersom mandel tillhör ”The dirty dozen”, d v s de är en av de 12 viktigaste grödorna man bör köpa ekologiska eftersom de absorberar gifter som sprayas på dem lättare än t ex avokado som tillhör ”The cleen fifteen”, och mig veterligen finns det inga ekologiska mandelflagor att köpa. Jag har iallafall aldrig sett några…

      • De finns att köpa här på Ekodirekt 🙂 http://ekodirekt.jetshop.se/mandelflarn-p-2039-c-375.aspx

  4. Tillverkar du mandelflagorna själv? Hur gör man det på ett smidigt sätt? Kan man ta hackad mandel i stället?

    • Jag är lat och köper färdiga, men testa att köra på tunna rivskivan i en matberedare. Men det går förstås fint med hackade också 🙂

  5. Så himla god och enkel att göra! Förgyllde denna morgon för mig med lättvispad grädde o färska blåbär. Tack.

    • Tack själv, vad roligt att få så snabb respons och att du tyckte om den 🙂

  6. Hej Birgitta!
    Tack för ännu ett enkelt recept. Kommer att testa snarast. Vet du om man kan använda Fiberhusk i stället för Pofiber? Bor i Tyskland och tror ej att Pofiber finns här. Det finns Guarnkernmehl, Johannisbrotmehl och Inulin som används för att binda såser etc.
    Hälsningar
    Lena

    • Hej. Du kan prova med nån av de andra, pofiber är med för att ge kakan en lite torrare kakstruktur så det blir säkert bra 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s