Fläsk med löksås och tankar om Kreta

Gott fläsk

Det är inte så ofta som jag lagar till gris kanske du har märkt, är helt enkelt inte så förtjust i smaken och upplever även att jag får mer värk om jag äter mycket charkprodukter av griskött.

Fettet innehåller en hög halt av omega-6, som är inflammationsframkallande i alltför hög dos.

På mina tidigare resor till Grekland har jag däremot lagat en del fläskkött. Köper man köttet hos slaktaren där så är det ofta mycket hög kvalitet, från djur som fått leva fritt utomhus.

Där har djuren inte levt under så stor stress och det märks genast på smaken. Vi har förstås bra fläskkött även här hemma om man får tag på kött från en lokal grisbonde eller köper vildsvin.

Här nedan följer ett recept från en resa häromåret till Kreta, där är matkulturen och stoltheten kring den riktigt stor.

Makrigialos, Kreta

Jag och vännen Mona håller på och undersöker möjligheterna att arrangera en mat/hälsoresa till den lilla byn nästa år, det är verkligen en plats för den som vill gå ner i varv.

Vi har några olika alternativ på boenden. Vi bodde i våras och nu även i 4 dagar på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos som ligger väldigt lugnt i en dal nedanför bergen.

Hotellet är mycket spartanskt och även rätt svårtillgängligt, så det är egentligen bara ett alternativ för den som har god kondition eller är bilburen. Det är tyvärr rätt svårt att ta sig fram i omgivningarna om man är lite rörelsehindrad på grund av krämpor.

Detsamma gäller Sunwing Resort där vi bodde på en hälsoresa för 2 år sen, där är väldigt stora nivåskillnader med trappor och svårt att ta sig ner till havet.

Vi har nu som alternativ hittat ett fint litet lägenhetshotell med boende med hög standard och väldigt lättillgängligt nere vid havet, Creta Sun Apartments.

Vi ska nu bo i deras lägenhet som är belägen precis på stranden resten av veckan. Det ska bli skönt att ha nära till sol och bad med havet bara ett stenkast bort.

Syftet med den här resan är att se vilket av dessa boenden som kan passa bäst för den typ av resa vi vill arrangera.

Det krävs en hel del funderingar och planering för att sy ihop en sån här resa, så den ska ge det absolut bästa orten har att erbjuda till deltagarna.

Kanske det kan bli en bergsresa på våren med lite mer fokus på det totala lugnet uppe i dalen, med vandring och friluftsliv när det grönskar för fullt och fåglarna kvittrar i varenda buske.

En lugnare havsresa passar fint under den varma hösten, när de flesta turister lämnat byn. En resa för dem som kanske inte orkar med det lite mer strapatsrika livet i bergen utan hellre njuter av badutflykter, besök på grönsaksmarknader och de små trevliga restauranger vi hittat i hamnen i Makrigialos.

Båda resorna kommer då även att innehålla yoga, min lätta morgongymnastik med lugna rörelser och dagliga matlagningsstunder tillsammans.

Det finns alla möjligheter att skräddarsy resor efter gruppens behov, vi får se vad våra tänkbara resenärer är mest intresserade av.

Här på Kostrådgivarna.se kan du läsa mer om resan vi gjorde i våras till Aspros Potamos.

Bjuder idag på några bilder från tidigare resor till Kreta efter receptet. Kanske du blir sugen att följa med oss på en resa hit så småningom 🙂

Enkel löksås till stekt sidfläsk 2 port

2 röda lökar

3 msk smör

1 dl steksky

½ tsk balsamvinäger

2 dl grädde

Salt och peppar

Skär löken i tunna strimlor. Stek i smöret tills det fått lite färg. Häll på vinägern, krydda med salt och peppar.

Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak. Häll så på steksky från fläskstekningen eller lite buljong och grädde, låt puttra några minuter tills såsen tjocknar.

Servera till  stekt fläsk med broccoli, paprika, gurka, tomat och bladpersilja.

Mona med sina små vänner

Mona med sina små vänner

Aspros Potamos, Makrigialos

Aspros Potamos, Makrigialos

Den lilla kyrkan Stavromenos är målet på en vandring

Den lilla kyrkan Stavromenos är målet på en vandring

Ostdisk i Saluhallen, Chania

Ostdisk i Saluhallen, Chania

Grönsaksbutik i Chania

Grönsaksbutik i Chania

Inköp hos slaktaren

Inköp hos slaktaren

Frappé

Frappé

Solnedgång över Makrigialos

Solnedgång över Makrigialos

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/10/15/flask-med-loksas-och-tankar-om-kreta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Underbart. åker gärna med på någon resa med dig.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s