Riktigt god och nyttig aioli
Macadamianöten är bland de fetaste nötterna och den ger en mild, god och näringsrik olja. Nöten innehåller hela 75% fett, så det är inte undra på att den är populär inom LCHF-kretsar.
Den lena oljan används ofta till hud- och hårvårdsprodukter, men den finns också att köpa till matlagning på välsorterade hälsokostbutiker och ekologiska affärer.
Jag köpte min på Gårdsbutiken på Frösön, hittar du den inte där du bor finns den att beställa Här.
Smaken är mycket mild och lite nötig, den passar perfekt att göra aioli eller majonnäs på om man har svårt för den lite bittra olivoljan.
Den tål höga stektemperaturer till skillnad mot olivoljan och den innehåller nästan inget omega-6, som kan driva på inflammationer.
Macadamiaoljan innehåller istället mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och omega-9, du kan läsa mer om det Här.
Aioli på macadamiaolja
2 äggulor
2 dl macadamiaolja
1 stor klyfta vitlök
½ pressad citron
ca 1 tsk flingsalt
Riv vitlöken fint, blanda med salt och äggulor i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.
Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.
Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.
Himla god aioli. Nu har har använt solrosolja. Vet att det inte är Paleo men billigare om man ska göra till 10 pers.
Jag menade rapsolja såklart
Haha, ja skrev just det, betydligt bättre än solrosolja.
Fick ni förresten min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör från förlaget i våras, de skulle skicka den? Där finns en hel del matnyttigt också, bland annat med era fina kryddor och bär/grönsakspulver från http://www.alltgott.se 🙂 https://www.adlibris.com/se/bok/grona-skona-tillbehor-for-ett-friskare-liv-9789188917157
Tack för det, man kan även använda rapsolja 🙂
[…] en majonäs på macadamienolja av Birgitta Höglund. Det blev väldigt gott! Receptet hittar du här. Jag klickade i ca 1 tsk Kung Markattas dijon. Den är god till currryrödkålscoleslaw. Receptet […]
Jag gör majonaäs ibland på just macadamiaolja, men tycker att den blir lite sträv. Man skulle ju tro att det i Australien borde finnas många olika sorter macadamiaolja, men icke. Men häromdagen berättade en kompis att det har kommit en ny sort i butikerna, jag har inte hunnit prova den än. Hoppas den är mildare.
Sofie- det är ju ett smart tips, att ha hälften ghee.
Jag blev överraskad just att den här var så mild 🙂
Jag brukar också laga min hemmagjorda majonnäs på just macadamiaolja och brukar även blanda med smält kokosolja eller ghee (1 dl macadamiaolja och 1 dl kokosolja eller 0,25 dl kokosolja och 0,25 dl ghee) vilket ger det en ännu godare smak. Särskilt ghee ger ju den där härligt smöriga och kola aktiga smaken! 🙂
Tack för gott tips 🙂
Hej! Det blir alltså inte grynigt av gheen? Min ghee blir alltid gryning…