Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja

 Riktigt god och nyttig aioli

Macadamianöten är bland de fetaste nötterna och den ger en mild, god och näringsrik olja. Nöten innehåller hela 75% fett, så det är inte undra på att den är populär inom LCHF-kretsar.

Den lena oljan används ofta till hud- och hårvårdsprodukter, men den finns också att köpa till matlagning på välsorterade hälsokostbutiker och ekologiska affärer.

Jag köpte min på Gårdsbutiken på Frösön, hittar du den inte där du bor finns den att beställa Här.

Smaken är mycket mild och  lite nötig, den passar perfekt att göra aioli eller majonnäs på om man har svårt för den lite bittra olivoljan.

Den tål höga stektemperaturer till skillnad mot olivoljan och den innehåller nästan inget omega-6, som kan driva på inflammationer.

Macadamiaoljan innehåller istället mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och omega-9, du kan läsa mer om det Här.

Aioli

Aioli på macadamiaolja

2 äggulor

2 dl macadamiaolja

1 stor klyfta vitlök

½ pressad citron

ca 1 tsk flingsalt

Riv vitlöken fint, blanda med salt och äggulor i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/10/13/aioli-pa-macadamiaolja/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] en majonäs på macadamienolja av Birgitta Höglund. Det blev väldigt gott! Receptet hittar du här. Jag klickade i ca 1 tsk Kung Markattas dijon. Den är god till currryrödkålscoleslaw. Receptet […]

  2. Jag gör majonaäs ibland på just macadamiaolja, men tycker att den blir lite sträv. Man skulle ju tro att det i Australien borde finnas många olika sorter macadamiaolja, men icke. Men häromdagen berättade en kompis att det har kommit en ny sort i butikerna, jag har inte hunnit prova den än. Hoppas den är mildare.
    Sofie- det är ju ett smart tips, att ha hälften ghee.

  3. Jag brukar också laga min hemmagjorda majonnäs på just macadamiaolja och brukar även blanda med smält kokosolja eller ghee (1 dl macadamiaolja och 1 dl kokosolja eller 0,25 dl kokosolja och 0,25 dl ghee) vilket ger det en ännu godare smak. Särskilt ghee ger ju den där härligt smöriga och kola aktiga smaken! 🙂

    • Tack för gott tips 🙂

    • Hej! Det blir alltså inte grynigt av gheen? Min ghee blir alltid gryning…


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s