Lördagsgodis med Choklad och Kokos à la Paleo och LCHF

En liten njutning till kaffet

Ibland tycker jag det kan vara gott med en liten godsak till kaffet, bara den inte är för söt.

Jag hittade på ett nytt godis på Paleo-vis i mitt arbete med recept till Restaurang PriMaten.

Stenålderskost är ju naturligt mjölkfri, annars finns många likheter med LCHF-kosten.

Ofta äter jag inte annat än ost, nötter eller varmrökt fläsk till favoritkaffet just nu, Ekologiska Zoega’s Hazienda.

Till för 3 år sedan var höjden av njutning för mig en kanelbulle eller småkakor till kaffet.

Ja, inte bara en, jag angrep dem oftast i flock.

Nu äter jag varken socker eller gluten längre, så de finns inte med bland fikafavoriterna.

Även bakverk sötade med Stevia eller Sukrin faller mig inte riktigt på läppen längre, de smakar antingen för sött eller har en bismak.

Men den här lilla godbiten är alldeles lagom i sötman, som bara kommer från kokosgrädden och lite honung.

Några bitar mörk choklad äter många LCHF-are med glädje, så varför inte testa ett nytt lördagsgodis att njuta av.

Kolhydrathalten blir inte nämnvärt hög av den här lilla mängden honung.

Den här chokladbiten blir ett ännu bättre alternativ än den köpta chokladen, med nyttigt kokosfett och ägg inblandat.

Passar förstås utmärkt även för alla laktos- och kasein-intoleranta.

Tål Du inte ägg heller, så uteslut bara det, chokladen blir bara lite fastare.

Kokoschoklad med Kanel

100 gr Kokosgrädde

50 gr Kokosfett

30 gr Kokosflingor

30 gr hackade Cashewnötter

1 Ekologiskt Ägg

3 msk Kakao

1-2 tsk Honung

1 tsk Kanel

2 krm Äkta Vaniljpulver

1 krm Havssalt

Smält kokosfettet och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp. Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/06/02/lordagsgodis-med-choklad-och-kokos-a-la-paleo-och-lchf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

28 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta,
    Tack för receptet. Jag gillar inte kokosflingor. Är det bara att strunta i det eller skulle du tillsätta något annat istället?
    Hälsningar från soliga Stockholm ❤

  2. […] Receptet har jag enkelt snott från Birgitta Höglunds mat. […]

  3. Åh, det där lät otroligt gott. Det receptet spar jag. 🙂

  4. Lät gott! Hmm, undra om jag ska göra några till buffén jag ska ha på fredag. 🙂 Svärsonen (som tar sjuksköterskeexamen) har önskat cup-cakes-tårta till kaffet, dottern gör den, inget för mig, haha! Men det kunde var kul bjuda på något lite lchf-aktigt även till kaffet!

    • Tror säkert gästerna skulle uppskatta något annorlunda som omväxling 😉

  5. Hej Birgitta!

    Detta låter härligt gott! En läckerhet som säkert inom en snar framtid kommer bjudas på hemma hos oss.

    Jenny & Magnus

  6. Mmmm…!! Det låter fantastiskt gott Birgitta!! Dem ska jag absolut testa!! 😀

  7. …glömde den bästa njutningen. den smälta mörka chockladen den ska naturligtvis vara med…mmmmm Lindts 70 mild,,,,,

    • Ännu bättre, men kan tänka mig att din övriga beskrivning också skulle smaka gott, helt utan choklad. Kokosapelsingräddvaniljkulor 🙂

  8. Hej Birgitta, ibland är det nästan ”kusligt” att ens ”tankar…
    blir besannade” ….idag kom kylan stormen o regnet in över Västerbotten och i mitt fritidshus ekade frysen tom…
    inget gott till kaffet som tröst, tänkte kolla dina recept men insåg att skafferiet också saknade innehåll…
    vet du Birgitta vad ,jag snodde ihop..hittade på..

    GILLAS.cocoskulor
    tog finhackade mandlar.cosflingor, vaniljpulver, minilite stevia. rivet skal av en ek apelsin, cocosfett med smak och vispgrädde,
    rörde ihop till en smet som fick stelna i kylen, rullade små kulor i cocosflingor…
    kokade kaffe , tog 2 kulor njöt, regnet o stormen tjöt vid stugknuten, eldade i öppna spisen och…. satte på datorn, läste mejlboxen…..ja resten är historia,livet förunderligt och GOTT !
    Trevlig Helg !

    • Två själar, samma tanke 😉 Det låter som du fick en rätt fin dag inne vid brasan. Tack för att du delade med dig av ditt goda kokoschokladrecept också. Ha en fortsatt fin helg, trots busvädret 🙂

  9. Hej Birgitta! Jag måste bara få berätta att jag gjorde din Lasagne på zucchini i dag. Det blev så gott, finner egentligen inte ord hur underbart gott det smakade. Verkligen fyndigt med ostsåsen! Exakt så som LCHF-maten är som bäst. I sommar kommer jag att göra den ofta. Bra att göra en större sats så får man värma och njuta en dag till!

    Tack för alla dina väl genomtänkta recept!

    • Hej Berit. Vad glad jag bli åt ditt fina beröm 🙂 Tycker också den är väldigt god, lasagne var en stor favorit förr när jag åt pasta. Det är så kul att kunna omvandla traditionella recept till något som passar även oss LCHF-are och glutenintoleranta 🙂

      Här är receptet för er som blir nyfikna vad vi pratar om för lasagne; https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/06/28/lasagne-lchf/

      • Jag hade bara färsk timjan hemma (i kruka på verandan) så där var jag lite osäker på hur mycket jag skulle ta, 2 tsk torkad står det i receptet.

      • Då blir det lagom med 2-3 msk hackad färsk. Den torkade är mycket mer intensiv i smaken. Men godare 🙂

  10. You made my day!! Det blir kvällens lördagsgodis till mig och dottern! 🙂 🙂

    • Kul att jag får bidra till ert lördagsgodis 🙂

      • Nu är den gjord. 🙂 Dottern som är 6 år åt med förtjusning, tom maken tog några bitar och även grannen som kom på besök och jag fick både till dessert och kvällsfika + att det fanns en bit kvar till eftermiddagsfikat nu på söndagen. Enkelt och mumsigt! 🙂

      • Kul att höra, Carina. Alltså en godsak som passar alla 🙂

  11. Kokosgrädde? Vad är det?

    • En fetare typ av kokosmjölk. Finns på vanliga mataffärer. Ekologisk finns från Santa Maria den heter Coconut Cream. Blue Dragon har också en men den är inte ekologisk. Annars är det alltid ett tjockt lager kokosgrädde på toppen av vanlig kokosmjölk, brukar vara nästan halva burken 🙂

      • Tack!

  12. Hoppla, de här är något som sambon kommer att uppskatta tror jag bestämt. Och angripa i flock är jag rädd! 😉 Men hellre sådant här än bullar i alla fall. Trevlig helg!

    • Ja, det är betydligt bättre än bullar, jag lovar. Kanske en kryddning av kardemumma i skulle bli bra också, då får man lite bullsmak utan mjöl och socker. Och han kommer nog att bli mätt redan efter ett par, så då blir det en rätt liten flock 😉 Ha en fin helg, du med.


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.