Grekisk Souvlaki med Tzatziki

Fläskfilé på spett

Idag bjuder jag på en av mina många Grekiska favoriträtter. Fläskfilé som fått marinera med citron och oregano.

Souvlaki och Tzatziki är väl tillsammans med Moussaka det som vi Svenskar mest förknippar med en semester i Grekland. Har många ljuvliga smakminnen av de här rätterna.

De här spetten gjorde jag när vi bodde en månad på Kreta häromåret. Där köpte vi väldigt fin fläskfilé hos slaktaren.

Här hemma säljs ofta väldigt billig importerad fläskfilé. Men mitt tips är att hellre lägga några kronor extra på en köttbit från en lokal grisbonde.

Smaken och kvaliteten är så mycket bättre, så det är väl värt att betala ett högre pris.

Souvlaki

300 gr Fläskfilé

½ pressad Citron

2 msk kallpressad Olivolja

1 tsk torkad Oregano

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör till stekning

Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften. Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.

Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt. Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tillbehören.

Tzatziki

½ Gurka

1-2 Vitlöksklyftor

½ tsk Havssalt

1 dl Grekisk Yoghurt 10%

1 msk kallpressad Olivolja

½ tsk pressad Citron

Nymald Vitpeppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter. Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Skiva Aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur. Då blir smaken ännu godare.

Cocktailtomater i Rosmarinbalsamico

15 Cocktailtomater

3 msk Smör

2 msk färska Rosmarinbarr

1 tsk Balsamvinäger

½ tsk Timjanhonung

Havssalt

Halvera tomaterna och rör ner i det smälta smöret i en kastrull. Rör i vinäger, honung och salt. Ge ett hastigt uppkok, stäng av plattan.

Låt puttra ett par minuter, men inte så tomaterna blir mosiga. Låt svalna en stund innan serveringen.

Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.

Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.

Servera spetten med tillbehören och njut av en middag med grekiska smaker.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/07/17/grekisk-souvlaki-med-tzatziki/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] på 175° i 35-40 minuter. Tzatziki och en grönsallad är gott till […]

  2. […] med vitlök, tzatziki, fårostsallad och oliver blev gott till det saftiga köttet. Grillad […]

  3. […] Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki. […]

  4. […] Har många ljuvliga smakminnen av de här rätterna. De här spetten gjorde jag när vi […] Birgitta Höglund´s Mat This entry was posted in Recept and tagged Grekisk, Souvlaki, Tzatziki. Bookmark the permalink. […]

  5. Souvlaki är gott och det är som du säger, värt att lägga någon extra krona på bra kött.

    Vilken vacker bild på aubergine förresten 🙂

    • Bra kött och grönt får gärna kosta lite extra, tänk så mycket vi sparar in på att inte handla skräpmat 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.