Så steker Du en perfekt Tournedos

Att lyckas med en köttbit

Det är inte varje dag det serveras Tournedos i mitt kök nu för tiden. Annat var det när jag jobbade, då åt jag så mycket filé så jag blev lite trött på det.

Som de flesta Kockar, uppskattade jag mest den vanliga Svenska Husmanskosten i mitt hemmakök. Finmat blev det tillräckligt av på jobbet.

Jag föredrar vanlig, enkel mat nu med. Men ibland är det gott med en riktigt lättstekt köttbit.

Nu efter en månad med rätt mycket fågel och färs, gjorde vi ett undantag och köpte ett halvt kilo oxfilé. Hittade den på slakteriet Altin Bicak Et, strax innan Oba’s brödbutik, på vägen till Saluhallen.

Det var den absolut bästa filé jag ätit här i Alanya. Kilopriset låg på 37 Lira, ca 150 kronor, mycket prisvärt för det fina köttet.

Med ett gott örtsmör och lite grönsaker till, så passar den här rätten väldigt bra i vårt Lågkolhydratliv.

Vill Du hellre ha en god sås till, så finns här traditionella restaurangrecept på Pepparsås och Bearnaisesås.

Här nedan kommer lite tips på stekning av kött, så det blir precis som Du vill ha det.

Liten Köttskola

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker Du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med havssalt och nymald vitpeppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om Du vill ha köttet lättstekt så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter till på medelvärme, vänd en gång. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar Du välstekt kött, låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

För att lyckas med grillning av kött gör Du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund, så värmen fördelas sakta inåt.

Tournedos med Basilikasmör och Champignoner

2 x 150 gr Oxfilé av mittbiten

2 msk Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

3 Champignoner i skivor

2 små Zucchini

Basilikasmör

50 gr rumsvarmt Smör

2 msk hackad Bladpersilja

1 msk hackad Basilika

1 tsk Balsamvinäger

Havssalt och Chilipulver

1 röd Spetspaprika

Rör smöret smidigt med örter, vinäger och kryddor. Skär av bladfästet på paprika, ta bort kärnorna längs insidan.

Fyll smöret i en spritspåse och spritsa paprikan full. Lägg i kylen så det stelnar ordentligt, skär i skivor innan serveringen.

Stek köttet enligt anvisningarna härovan, bryn svamp och zucchini till. Servera med några skivor basilikasmör.

Basilika till smöret plockade jag i en kruka utanför hotellet. Den är väldigt smakstark, så jag brukar blanda med persilja för en lite mildare smak.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/02/04/sa-steker-du-en-perfekt-tournedos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

24 kommentarerLämna en kommentar

  1. Nu mera kan man köpa skirat smör, som kan hettas till 250 grader. Olja Max 180 grader.

  2. […] sänks värmen och köttet får eftersteka några minuter på varje sida. Birgitta Höglund har en utmärkt post om hur man tillagar tournedos på sin blogg. Där finns också förslag till såser oc…. Första dagen blir det bara enkla tillbehör, dvs smör och en […]

  3. […] Det hela var ju minst sagt LJUVLIGT! Ett tips när man ska tillaga tournedos är att läsa Birgitta Höglunds fantastiska guide. Utöver detta rekommenderar jag att binda upp tournedon på mitten med steksnöre, för att […]

  4. […] webbplats: Birgitta Höglunds mat. Fantastisk sida, med tillagningsskola för kött och mycket mer. […]

  5. […] gratängen med Basilikasmör och en grönsallad med kallpressad olivolja och balsamvinäger som en snabb […]

  6. […] gratängen med Basilikasmör och en grönsallad med kallpressad olivolja och balsamvinäger som en snabb […]

  7. […] Vill Du ha tips på hur Du ska steka en köttbit, så titta in Här. […]

  8. Tack för tipsen! Nu ska det stekas oxfilé, fast min favorit är entrecote :-).
    Ha en trevlig helg!

  9. Kunde inte ha sagt det bättre själv! *skratt*
    Så fantastiskt bra skrivet att ingen kan sväva i ovisshet om hur man steker kött.
    Egentligen har jag lust att skriva ut det här och lämna till nästa ställe jag besöker för att få en bit kött. Inte ofta vi går ut och äter men de få gångerna får man ofta grått kött vad man än beställer. Själv gillar jag ”rare”.
    Man har inte någon lust att gå i dust med kocken så man tiger och lider.
    Dina bilder är, som vanligt, osedvanligt vackra och aptitretande!

    Ha en härlig helg!

    Storkram!

    • Vilken bra idé, Lena 😉 Tyvärr har jag samma erfarenhet, det är inte ofta jag fått en perfekt lättstekt köttbit. Därför går jag sällan ut, det är inte värt pengarna..
      Men jag hör till dem som klagar, ibland, för det är ju trots allt dyra pengar.
      Visst kan det vara svårt att lyckas om man har 20-30 tournedoser på gång samtidigt till olika bord, men jag fick oftast mycket beröm för att köttet var precis som gästen ville ha det.
      Kunde jag, så borde andra också kunna 😉
      Kram tillbaks.

  10. Oj vad gott det där såg ut Birgitta. Tack för tipset med smöret i paprikan, såg riktigt snyggt ut!

    • Hej Trillian och Välkommen hit.
      Kul att du tycker om det du ser här 🙂

  11. Tänk Birgitta, att det där du skrev i din lilla köttskola visste jag redan trots att jag är och alltid har varit vegetarian!! Mysko…. Har ingen aning om när, var, hur, varför och av vem jag lärt mig det!!
    Basilikasmöret lät riktigt smaskens!! Det ska jag prova på nångång!! 😀

  12. En väl förberedd och vällagad köttbit är en njutning ♥

    Jag har en kalventrecôte som jag tänker helsteka idag 😉
    Biff är gott och själva tillagningen är ju a och o, speciellt för att få till en trivsam filébit 😉

    Smart med smörfylld paprika! Det dignar i diskarna här nu med röd paprika från Spanien och jag köpte faktisk hela fyra stycken häromdagen.

    Önskar er en riktigt fin helg!
    Värmlandskram ♥

    • Mmm, den entrecôten låter nåt, den 🙂
      Det blev både gott och lite annorlunda med smöret i paprikan, så det får du testa till köttet.
      Kram från ett regnruggigt Alanya.

  13. MUMS!!
    Trevlig helg :o)

  14. Mums! =) Men för min del hade jag gärna ackompangerat med en härlig potatisgratäng =) Hoppas ni har det bra och att vädret är med er, det är det inte här… Kram

    • Hej och Tack, Jessica. Förvisso gott med gratäng, men med alldeles för mycket kolhydrater för mig och L numer 😉 Mår så bra av att skippa potatisen, blir aldrig trötta och dästa efter maten som förut.
      Vädret är inte kul idag, varit o handlat grönt i ösregn. Men det ska bli bättre snart igen. Hälsa, Kram Moster

  15. Åh, vad det såg gott ut! Och tack för idén med smöret i paprikan, hur smart som helst ju.

    Kram Lua.

    • Hej Lua och Välkommen till mitt kök. Roligt att du tycker om min mat 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.