Stuvade Murklor

Murkeltider

Nu finns det gott om murklor i skogen, om man har tur att ramla över ett bra ställe. Tyvärr har mitt knä spökat, så det har inte blivit några svampturer, men har hört att det finns bra på en del ställen.

Har tur som har snälla vänner, så jag fick en liten påse. Jag förväller dem alltid direkt efter rensning i rejält med vatten, två gånger och kastar bort kokvattnet. Då ska det mesta utav giftet försvinna.

Även torkade murklor ska man förvälla efter blötläggningen, nyare rön säger att det finns giftrester kvar även efter torkning. Så njut gärna av murklor, men var noga att behandla dem på rätt sätt.

Jag åt några skivor Gravlax till min stuvning, det smakade fantastiskt gott tillsammans.

Minns de goda varma smörgåsar som Mamma gjorde med murkelstuvning när jag var liten. Det här blev ett riktigt bra alternativ, inget gluten och bara lite kolhydrater.

Murkelstuvning

1 dl förvällda, grovhackade Murklor

1½ dl Grädde

1 msk Smör

1 msk finhackad Purjolök

Havssalt och nymald Vitpeppar

Några droppar vit Balsamvinäger

Worcestersauce

Bryn smöret lätt, rör ner de hackade murklorna. Låt fräsa några minuter under omrörning, salta och peppra.

Häll ner purjon och låt bryna lätt en stund. Jag tog av den vita delen, det ger mildare smak och konkurrerar inte ut den fina murkelsmaken.

Rör ner grädden, koka upp och låt puttra ca en kvart tills Du har en tjock och krämig stuvning. Till en murkelsås tar jag mer grädde, lite mjölk och buljong. Såsen får sen koka upp till en timme för bästa resultat.

Som smakförhöjare tog jag några droppar vardera av Worcestersauce och balsamvinäger. Portvin, Madeira eller vitt vin passar också mycket bra till murklor.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/06/12/stuvade-murklor-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

21 kommentarerLämna en kommentar

  1. Man bör tillägga att man ska läsa på om murklor innan man bestämmer sig för att äta dessa.
    Är det värt att riskera livet på sig själv och kanske andra? Giftet finns i olika grad i (sten) murkla och det går omöjligen att veta i förväg hur hög koncentration som finns i varje enskild svamp.

    https://forsnashemman.blogspot.com/p/stenmurklor-aldrig-mer.html?m=1

    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Murklor

  2. Om man kokar av murklorna 2×10 min och sköljer emellan
    så kan det väl inte vara någon fara. Så gör jag numera.
    Förr kokade man bara av dom 1×5 min.Vi åt dom då också.
    Jag lever ännu och är snart 80 år. Visserligen var dom inte
    så vanliga i skogen då. Nu kan man ju plocka hur mycket
    som man vill ha. Mycket gott kan man göra med dom.
    AGEL.

    • Hej Gammelmormor och Välkommen till mitt kök. Tror precis som du att bara man förväller murklorna ordentligt, så kan vi njuta av dem då och då. När jag var liten så plockade vi kassvis i mina hemtrakter i norra Dalarna, då fanns mycket barkplatser ut vid hyggena. Så det är lite upp och ner med tillgången, men jag blir alltid lika glad när jag hittar den fina svampen.

  3. De cancerogena ämnena i murklorna lagras i din kropp, så ju fler gånger du äter desto större risk.

    • Det är så många andra gifter jag undviker, t.ex rökning som är starkt cancerogent. Så jag fortsätter att njuta av lite murklor ibland 🙂

  4. YUM!!!!

    • Exactly the right word, Lentilla 😉

  5. Jag älskar stenmurklor, men efter alla skriverier för ett antal år sedan (om att de cancerogena substanserna inte gick att förvälla bort) så har jag fegat ur totalt.
    Borde nog surfa runt och uppdatera mig känner jag – det är riskfritt alltså?

    • Hej Mian. Jag kan inte garantera att det är riskfritt, men om man äter murklor några gånger per år tror jag inte det är någon fara. Det är ju fortfarande tillåtet på restaurang och i butik. Det skulle det inte vara om det ansågs helt hälsovådligt. Så jag äter och njuter, ibland 🙂

  6. Helloooo from SINGAPORE!

    Love the food arrangement in this blog post. Fish / Salmon is not something very common in Singapore, and it’s privilege food for when I get back to Sweden!

    Lovely pictures as usual!

    Have a good weekend Birgitta! 🙂
    Cheryl

    • Thank’s a lot, Cheryl. We are for sure lucky here in Sweden, with all the fish, in the lakes and sea. And mushrooms in the forest, just to go out there and get it. Hope Your stay in Singapore will continue to be as nice as in our pictures 🙂

  7. Murklor är ju sååå gott! Och den där tallriken ser himelskt god ut!

    Missa inte första tävlingen för månaden som har startat nu! Du kan vinna ett fullproppat paket fyllt med formar från Kalasform! Skulle vara jätte roligt om du deltar! Ha det bra! Kram Daniella – BakeCake

    • Tack Daniella, roligt att du gillar mina murklor. Jag har så mycket bakformar redan så det är nog bättre om nån annan vinner. Bakar ju inte så mycket längre 😉

  8. Vad gott det ser ut, har tyvarr aldrig smakat Murklor men gott verkar det!!
    Onskar en underbar helg:))

    • Hej Nena. Ja det är verkligen en god svamp. Hoppas du får en fin helg också, längtar efter sån värme som du har i Italien 🙂

  9. Hej Birgitta,
    Vill du ha torkade stenmurklor är det bara att hojta till. Jag skänker gärna bort av överflödet. De är torkade i en elektrisk torkapparat.

    • Hej Karin. Tack, vilket fint erbjudande du kommer med. Tar tacksamt emot torkade murklor, det är min favoritsvamp. Är du in till Östersund nånting, så kan du ju höra av dig, så kan vi träffas.

      • Birgitta: Det dröjer nog ett bra tag innan jag ska till Östersund. Jag drar norrut istället strax före midsommar. Men vi har ju alltid snigelpost. Torkade murklor väger inte alls mycket så portokostnaden är försumbar.

      • Det vore hemskt fint om du vill skicka ett litet snailmail. Skickar dig min adress, tack på förhand. Portot betalar jag naturligtvis om du skickar din adress. Härligt, nu kan det bli fler goda murkelrecept på bloggen 😉

  10. God lördag,Birgitta.
    Sååå gott du bjuder idag. Synd med ditt knä,hoppas
    det blir bättre.
    Ha en underbar fortsättning på lördagen. Här är
    blåsigt och molningt.

    Må bäst.
    Elin U

    • Hej Elin. Hört att ni har riktigt busvöder, här är bara mul och blåst än. Men hela 18 grader. Ska ta mig en promenad i skogen nu, knät måste få röra sig lite på mjukt underlag. Det är bara nyttigt 🙂 Ha en skön helg, inomhus.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.