Dillkött med Smörstekta Morötter och Blomkål

Dillkött med Smörstekta Morötter och Blomkål

Svensk Husmanskost vid Medelhavet

Dillkött är en favorit bland de gamla klassiska Svenska Husmanskosträtterna. Jag tar alltid med en flaska ättika när jag åker till Medelhavet över vintern, så jag kan laga det och pepparrotskött. Ättika används inte här, vad jag vet, har i alla fall aldrig sett det. Inlagd gurka på svenskt vis, är också väldigt gott ibland, när man som vi är borta flera månader.

Jag tycker mycket om det Turkiska köket, men som för de flesta så är det vår egen vardagsmat som sätts främst. Jag åt väldigt mycket fin restaurangmat under mina 18 år som Kock, men det jag tycker bäst om är vår vanliga Husmanskost. Så är det för de flesta som jobbar på restaurang.

Jag använde kalkongrytbitar den här gången, det var vad som fanns i kylen.Ibland gör jag dillköttet på lamm. Kalvkött finns det riktigt fint här, om man vill laga till grytan på riktigt klassiskt vis.

Dillkött på Kalkon

200 gr grytbitar av Kalkon

1 liten Morot i skivor

½ gul Lök i bitar

8 Vitpepparkorn

1 Lagerblad

1 tsk Havssalt

Dillsåsen;

3 dl Grädde

1 dl Buljong

1 tsk Honung

1 tsk Ättika

1 dl finhackad Dill

Lägg ingredienserna till köttkokningen i en kastrull, häll på kallt vatten så det täcker. Koka upp och skumma. Låt sjuda i 15 minuter, längre om Du använder lamm eller kalv. Smaka om köttet är mört.

Plocka upp köttbitarna, spar buljongen. Det som blir över, kan Du använda som bas till en god soppa.

Lägg över köttet i en gryta och häll på grädden och silad buljong. Koka upp och sjud i 20-30 min tills såsen tjocknat. Stek under tiden en Morot i bitar och några små buketter Blomkål i 2 msk Smör.

Smaksätt såsen med ättika, honung och dill. Om så behövs, mer salt och peppar. Låt puttra några minuter till. Servera med de stekta grönsakerna, Gurka, Tomat och en Dillkvist.

Här i Turkiet tas de flesta djur väl omhand. Till och med duvorna har fått sig ett eget höghus på strandpromenaden.

Höghus för Duvor i Alanya

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/11/02/dillkott-med-smorstekta-morotter-och-blomkal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej.Jag gör dillkött idag.Men utan grädde=) Och älg förstås.Smarrigt.Ha det bra.

    • Hej. Älg är ju allra godast 😉 Fick Martina nån i helgen?
      Prova med en skvätt grädde i nästa gång, det blir så himla gott. Kram Syster

  2. åh mums!
    Här blev det 2 olika såser på rester idag. Till det serverades rårakor.

    Det finns så mycket god mat att laga!

    😀

    /Fjällmor

    • Hej Fjällmor. Jag håller med, det finns så mycket gott att laga och äta. Särskilt sen jag började med LCHF, så har idéerna kommit farande när det gäller att hitta på nya, goda rätter. Och förstås ta vara på vår Svenska Husmanskost-skatt.
      Ha det bra i fjällen, här väntas ett fruktansvärt oväder i morgon. Ska komma 150mm regn på ett dygn..

  3. Åh, ett höghus för fåglar! Fint! 😀

    • Visst är det annorlunda 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: