Kräftskiva vid Ån
Igår blev jag bjuden på en annorlunda kräftmiddag. Vi fick varma kräftor marinerade med Lime och Chili, som värmdes upp på en Muurika över öppen eld.
Det var härligt att stå ute i höstkylan och dra in dofterna från kräftorna, medan de värmdes i sitt spad. Det blev verkligen en underbar limesmak och så blev kräftstjärtarna mörare, än hos de vanliga, traditionella kräftorna. Idén till kräftorna hade mina vänner sett på ett matprogram med Ernst Kirchsteiger.
Limemarinad till Varma kräftor för 10 pers
60 kokta Kräftor
8 Vitlöksklyftor
3 färska röda Chilifrukter
4 st Lime
1 dl Rapsolja
Flingsalt
G&A hade tillsammans med barnen fixat till en hel buffé med tillbehör till kräftorna. Goda såser hör till, det var Romsås, Rabarberchutney med Crème Fraiche, Chili-Aioli, Chilisås med riven Pepparrot och Citron. Huså Knäckebröd och Krutrök, en smakrik ost från Norrmejerier fanns också med. Barnen hade fått jobbet att trä upp räkor på spett, som vi grillade när kräftorna wokats.
Ett gott, nybakat bröd á la rulltårta, med fyllning av Ajvar och Fetaost fick vi till. En Brietårta värmd i ugnen, täckt med Pinjekärnor, olika Frön och flytande Honung blev gott efter.
Senare blev det dessert, när kräftorna lagt sig till rätta och skalen blivit kokta till fond. En liten bit mörk Chokladkladdkaka med Crème Fraiche smaksatt med Lime, blev en god avslutning på en trevlig middag.
Stort tack till G, A, R och F för en mysig höstmiddag. Och för grillningarna tidigare i sommar. Ser fram emot fler såna, nästa år. Kanske jag kan få bjuda in mig på nån braskväll framför kakelugnen i vinter, när jag är hemma en sväng från Medelhavsvärmen? Det är härligt med vänner som har en fin stuga på landet.
MUMS!! Ser supergott ut! Kram
Hej Jessica. Det var verkligen läckert. Vi har ju inte hunnit med vårt kräftätande i år, men vi hinner ju i december 😉
Särskilt de varma kräftorna skulle nog bli riktigt goda då.
Jobba lugnt. Kram Moster
Den där brietårtan ser fantastiskt god ut, den vill jag testa!
Den var jättegod. Välkommen in i mitt kök 🙂
första och fjärde bilden var riktigt snygga!
kul med en annan touch på kräftorna=)
Hej Anna och välkommen. Tack för berömmet 🙂
Åh jösses så goa kräftorna ser ut…och räkspetten och brietårtan….gu så gott 😛
Det ser ut som ni hade en bra kväll!
Hoppas att du får en fin dag!
Ja det var så gott allting. Tur man har vänner som delar ens matintresse 😉
Oj vilken spännande smaksättning till kräftor!
Tack du! Krävs lite lobbying för att få saker att hända på smörfronten! 🙂
Vad trevligt det ser ut att vara!
Hej Matlust. Det var en helmysig kväll. Kul att Du hittat hit 🙂
Verkligen kul med annorlunda kräftupplägg tycker jag! Visserligen är det en klassisk tradition, men variation behövs även för ett vinnande koncept såsom kräftor!
Helt rätt Mikaela. Traditioner är viktiga, men lite nytt är skoj ibland. Vi åt helt vanligt traditionella också, men de blev tvåa den här gången.
Gillade din hyllning till riktigt smör 🙂
Ojojoj vad gott det ser ut!! Kul sätt att göra iordning kräftor på!
Hej på Er, Bakmammor 😉 Välkomna hit.
Det var ett väldigt lyckat sätt att äta kräftor.
Jag har bara ätit varma en gång tidigare, på Cajunvis.
Det här var mycket godare 🙂
gid vad gott det ser ut 🙂
du får ha en fortsatt bra kväll och en bra kommande vecka 🙂 kram
Hej Molly, välkommen till min blogg. Det var himmelskt gott 🙂
Ha det bra du med i veckan./ Birgitta
Nam nam för kräftorna…men det var nu briekakan som verkligen fångad min uppmärksamhet här just nu – herregud vad god den såg ut! Köper du en hel brieost og lagar den eller finns det egna briekakor att få köpa också?
Hej Liss. Välkommen in på min blogg.
Ja, osten var riktigt god, den funkar fint som ensamrätt till ett glas vin också.
Köp en hel, liten rund Brietårta på ett halvt kg, som har vitmögel runtom. Tar man en som är halv eller i trekanter, så rinner osten bara ut, redan i ugnen. Kör den i ca 10 min på 200 grader så blir den mjuk och krämig inuti.
Lycka till 🙂
Jisses vilken trevlig kväll ni verkar ha haft! Maten låter helt fantastisk! 😀