Senapssill

Senapssill med smak av Fläder

Senapssill är ett givet inslag på Julbordet. Det finns många varianter, men den enklaste och godaste är en vanlig hovmästarsås utan dill, blandad med inlagd sill.

Många gör felet att inte lägga in sillen i en ättikslag först, innan de blandar den med någon sås som smaksättning. Resultatet blir inte gott. Mest bara rå saltsillsmak.

Så börja alltså med att lägga in den urvattnade saltsillen. Här hittar Du recept på min Inlagda Sill.

Vill Du göra det enkelt, så köp en burk inlagd sill. Ta upp sillbitarna och blanda med senapssåsen.

Flädersenapssill

½ dl Druvans Gourmet Flädersenap

1 tsk grovkornig Senap

1-2 msk Ekologiskt Socker ( Uteslut om du vill )

1 msk Vit Balsamvinäger

1½ dl Rapsolja

Nymald Vitpeppar

Några droppar Worcestersauce

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan. Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som Du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om Du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen. Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/22/senapssill/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej,
    Det här ser riktigt gott ut. Hur länge håller sig senapssillen? Alltså hur många dagar i förväg kan man göra den?

    • Den håller sig god minst en vecka, så du kan göra den redan nu till jul 🙂

  2. […] också använder Du den som bas i t.ex Senapssill, Örtsill, Rödvinssill, Citronsill eller någon annan […]

  3. […] Senapssill […]

  4. […] några av mina sillsorter? Här hittar Du recept på Inlagd Sill, Vitlökssill, Rödvinssill och Senapssill, de går bra att förbereda i god tid före […]

  5. […] också använder Du den som bas i t.ex Senapssill, Örtsill, Rödvinssill, Citronsill eller någon annan […]

  6. […] Vill Du ha fler sillrecept? Här hittar Du Citronsill och här Senapssill. […]

  7. […] Senapssill […]

  8. P.S. Dina bilder med små tomtar ute i snön är bedårande söta!

    • Tack, Anna. Det blir extra skoj att gå ut i skogen, när man har lite sällskap 🙂

  9. Sv: Jag modifierade receptet lite till det här inlägget: http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.13144647 och sist gjorde jag en kaka efter det receptet, smaksatt med saffran (och faktiskt några russin, de är ju lätta att peta bort för de som inte tål så mycket kolhydrater). Det blev riktigt bra!
    God Jul!

    • Tack för receptet Anna. Saffranskakor är ju goda resten av året också. God Jul 🙂

  10. För mig är sillinläggningar av olika slag det viktigaste på julbordet. När jag äter julbord på restaurang (vilket inte händer så ofta) struntar jag gärna i kött- och varmrätterna och äter mig mätt på sill och kalla fiskrätter istället.
    God Jul Birgitta!

    • Fisken står högt i kurs hos mig med. Nu när jag inte jobbar på restaurang längre, kan det vara kul att äta ett julbord ute nån gång. Men släktens julbord är bäst, massor av goda rätter från en väldigt matglad Familj 🙂 God Jul.

  11. För några år sedan trodde hade jag aldrig hållt med dig om att senapssillen måste finnas på julbordet, eller ens någon sill. Började äta sill för ca 2 år sedan, nu tycker jag det är riktigt gott! Det är aldrig för sent att lära sig 🙂

    • Vi börjar bli äldre, Martina 🙂 Då lär man sig uppskatta annat, har jag märkt. Rödkål t.ex kunde jag väl aldrig tro att jag kulle gilla. Men jag gjorde en variant häromveckan som blev jättegod.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.