Hemlagad Makrill i Tomat

Makrill i Tomat utan burksmak

En av de fina fiskar jag brukar köpa i Saluhallen här i Alanya är färsk makrill.

Med sitt höga innehåll av Omega-3, är det här en fisk vi bör äta ofta av.

Hemma äts den ju oftast rökt eller i burk, men här hittar Du ett gott recept på färsk Makrill med Citronmarinerad  Zucchinisallad.

En av mina frukostfavoriter på sommaren brukar vara en burk Abba’s Mästarmakrill.

Så nu när vi går mot varmare tider här nere, experimenterade jag fram ett liknande recept.

Eftersom vi nu har ugn i vår lägenhet, blev fisken snabbt och enkelt tillagad utan os.

Med en tomatsås kokt på finaste cocktailtomater och kallpressad olivolja blev den förstås ännu godare än burkvarianten.

Makrill i Tomatsås

2 st färsk Makrill

250 gr Cocktailtomater

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 msk Smör

1 tsk Worcestersauce

1 tsk Chiliflingor

Havssalt

3 msk Kallpressad Olivolja

1 msk Balsamvinäger

Filéa makrillen och skär bort benen. Dela i mindre bitar, salta på båda sidor och lägg i en ugnsfast form. Ringla lite olivolja över.

Dela tomaterna i fyra delar, hacka lök och vitlök fint. Fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Smaksätt med kryddor och Worcester. Rör ner vinäger och olja. Fördela blandningen över fisken.

Grädda på 175° i 30 minuter. Kyl och ät tillsammans med kokta Ägg, Avocado och en hemgjord Majonnäs.

Jag fick nöja mig med Heinz medan jag är i Turkiet, men i alla fall gjord på ägg från frigående höns.

Nedan lite bilder från en vacker vårvinterdag i hamnen i Alanya.

Njut av dem tillsammans med musik från den Turkiska popkanalen KRAL TV.

Det är många riktigt bra låtar i toppen på listan just nu, som vi ofta lyssnar på.

Det är nästan alltid en vacker livshistoria i musikvideorna här, rätt stor skillnad mot våra Västerländska popstjärnors.

About these ads

13 kommentarer

  1. Vad vore livet utan Worcestersauce:) Fina bilder!

    • Tack. Ja, den såsen är oumbärlig i köket, enligt min smak också ;)

  2. Ser väldigt gott ut :) Ska lägga detta recept på minnet till framtida fiskdagar. Läser oftast här och senare när jag ska planera mat så minns man att hade inte Birgitta något jag ville prova? Du har en väldigt bra blogg jag ofta återkommer till och har som receptbank. Tack! ~ Helene

    • Hej Helene och Välkommen hit. Vad glad jag blir åt din kommentar, så roligt att jag lyckas sprida mina receptidéer :)

  3. Här på Västkusten finns det ofta färsk makrill att köpa i fiskbilen. Det är jättegott tycker jag. Skönt att ni fått vackrare väder. Ser jag snö på topparna i bakgrunden på dina foton?

    • Kan tänka mig att ni har riktigt fin, färsk makrill där också :) Jodå, visst är det snö på topparna. +2 i morse här nere i stan. Men solen värmer upp det lite på dagen som tur är..

  4. Oh det lät gott…

    • Kanske blir gott på sik också, den är ju fet och fin :)

  5. Härliga Birgitta! Fiskreceptet ser jättegott ut, dessutom dessa härliga bilder från Alanya, tom Rödhaken är med oss, underbart…

    Jag sitter nu och spelar igenom låtlistan från KRAL,
    tack snälla du, ha det fortsatt skönt.

    • Tack själv, Härliga Kia. Roligt att du lyssnar på den fina Turkiska musiken också, den är verkligen lyssnansvärd ;) Tack för namnet på Rödhaken också, är så dålig på fåglar…

  6. Åhhh jag blir så rese-sugen varje g¨ång jag kikar in här!
    Härliga recept och en underbar blogg!
    /Daniela

  7. [...] Du inte köpa burkmat, så finns här mitt eget recept på Makrill i Tomatsås, gjord på färsk [...]


Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 420 andra följare

%d bloggers like this: