Kantarellsås

Kantarellsås till många

Under mina år i olika restaurangkök, kokade jag mängder med kantarellsås. Det var en mycket uppskattad sås, det var bara Pepparsås som sålde bättre.

Jag gjorde en stor sats kantarellsås till en middag för 10 personer. Även om man inte är så många, är det bra att koka sås i stora satser. Den fungerar utmärkt att frysa, så har Du en god sås att ta fram vid tillfälle.

Jag fick en hel del kantareller plockade i fjällen i höstas. Den här såsen passar annars lika bra med murklor eller annan svamp. Jag smaksatte min sås med Madeira, men vitt vin, portvin eller cognac går också fint.

Du kan också göra en god soppa på den här basen. Tillsätt mer buljong och mjölk, så blir det en riktigt läcker svampsoppa. Eller ta lite mindre vätska, så har Du en stuvning.

Kantarellsås

4 dl förvällda, hackade Kantareller

1 stor Gul Lök

50 gr Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Ekologiskt Buljongpulver

1 dl Madeira

1 liter Grädde

2 dl Mjölk

1 tsk Worcestersauce

1 msk Japansk Soya

Hacka löken fint. Bryn smöret i en gryta och fräs svamp och lök i fem minuter på medelvärme under omrörning. Krydda rejält med salt och peppar.

När vätskan kokat bort, häller Du på Madeira, Worcester och soya. Låt hälften koka in, strö över buljongen och rör om. Häll sen på grädden. Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Rör då och då ner mot botten, så inte svampen bränner fast. Späd med lite mjölk ibland om såsen blir tjock.

Smaka av om det behövs mer krydda eller en skvätt vin till. Servera till kött eller fisk.

Solnedgång och -25

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/29/kantarellsas-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Kantarellsås […]

  2. […] Kalkonbröst med Kantarellsås […]

  3. Tänk att ha så mycket kantareller i sina förråd! Själv har jag en del trattisar och det är heller inte dumt.
    Tycker fröken Dill

    • Jag har tur som har en snäll Familj som plockar åt mig. Det fanns mängder i fjällen i somras. Gott Nytt År 🙂

  4. Kan nästan känna hur god den är bara av att läsa receptet. 🙂

    Tack Birgitta för titt-in och kommentar hos mig, Kul!

    Önskar dig ett riktigt Gott och Fint Nytt År!

    • Tack. Du har en fin sida med härliga bilder 🙂 Gott Nytt År.

  5. Mmm, gott!!! Kanske har jag lite kantareller i frysen. Annars finns det gott om torkade trattisar och trumpetsvamp, både rödgul och svart, i skafferit. Det duger det också;-). En liten skvätt torr sherry är också gott i svampsås eller stuvning. I alla fall till mildare svamp.

    • Svamp och starkvin är oftast en fin smakkombination. När jag jobbade hade mina kollegor lite roligt åt mig, för jag lyckades ha nån sprit, vin eller likör i det mesta jag gjorde 🙂 Suverän smakförhöjare. Precis som Worcestersauce 😉

  6. Lyckas så sällan hitta så mycket kantareller så det räcker till några större mängder, men det är så gott så i år köpte jag faktiskt en del färska kantareller.

    • Det är en delikatess man ska unna sig, även om man får leta den i butiken 😉

  7. Mmm, det är jättegott med kantarellsås, det ska vi ha på nyår men den gör min sambo så den har jag inget ansvar för 🙂

    • Vilken tur du har 😉 Tänkte att det här receptet kunde passa bra nu till Nyår.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.