Varma Kardemummapäron med Limesmörsås och Valnötter

Päron i Limesmörsås

En Julig dessert

En fräsch fruktdessert kan vara fint som avslutning på en god middag, så här efter julhelgens alla marsipangrisar och chokladtryfflar.

Den här desserten gjorde jag redan i höstas, nu dök den upp när jag gick igenom gamla bilder. Den passar ju alldeles ypperligt nu till jul, varm fruktsallad med kardemummasmak.

Många tror ju att bara för att man äter lite kolhydrater i kosten, så ska man avstå från all frukt.

Visst innehåller frukten väldigt mycket fruktsocker, men man behöver ju inte äta mängder per dag. Så är det ju med allt, frosseri är inte bra när det gäller nåt vi äter.

Men som en dessert, eller blandat i maten, fungerar det bra med frukt ibland. I samband med en måltid skjuter inte blodsockret i höjden av frukten, på samma sätt som på tom mage.

Prova Dig fram till den nivå som passar Dig bäst. En frukt om dagen fungerar bra för mig.

Varma Kardemummapäron för 2

1 Päron

2 msk  Smör

½ krm nymald Kardemumma

½ pressad Lime

1 tsk mörk, flytande Honung

3 hela Valnötter

Skär päronet i bitar, inte alltför små. Bryn smöret lätt, fräs päronbitarna tillsammans med kardemumma, honung,  hackade valnötter och limesaft. Spara en fin valnöt till garnering.

Puttra i nån minut bara, så inte päronen blir för lösa. Låt svalna lite, häll upp i ett fint glas och servera med en valnöt.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/27/varma-kardemummaparon-med-limesmorsas-och-valnotter/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack Birgitta för tipset. Det låter som något jag kan fixa 🙂 Gott nytt år.

    • Det tror jag säkert du klarar utan problem, du är duktig i köket 🙂 Gott Nytt År till dig med.

  2. Jag har velat göra något med päron, men inte orkat göra någon sockerkaka. Det här receptet ser riktigt smarrigt ut och inte så svårt att fixa någon kväll när man är sugen på något gott. Jag saknar bara lime, får köpa det och fixa 🙂
    Jag ska till en vän på tordag som ska fixa potatisgratäng och ris a la malta. Jag ska göra förrätten. Har du något bra tips, med tanke på din erfarenhet? 😉

    • Hej Yasemin. Köp ett paket skivad rökt lax och Cantadou färskost, jag gillar den med pepparrot. Lägg ut skivorna till en fyrkant på en bit plastfolie. Bred osten över och rulla ihop som en rulltårta. Lägg in i frysen några timmar. Då går det lätt att skära snygga skivor. Passar fint som förrätt, tillsammans med lite fräsch sallad. Väldigt enkelt, men ser avancerat ut och blir riktigt gott 🙂
      Gott Nytt År

  3. Oj va gott det här såg ut..måste definitivt provas..kanske kan bli en nyårdessert 🙂
    God fortsättning

    • Tack detsamma Linda. Päronen blir fint till Nyår 🙂

  4. Päron och valnötter är verkligen gott ihop. Jag minns en paj från mitt tidigare kolhydratliv med den kombinationen, tror att det även var honung och rosmarin (lite otippat men gott) i den.
    God fortsättning! 🙂

    • Tack detsamma, Gröna Anna. Det lät väldigt gott, särskilt med rosmarinen. Det får jag testa, till en god ost istället för med pajskal.

  5. Åh så gott det ser ut!

    • Tack Emmy. Det är riktigt gott med varm frukt, så här i midvinterkylan 🙂

  6. Hello Birgitta ^thanks for your nice comments on my food blog and I am happy to have a contact in Sweden !!
    I wish you the best for the Season Holidays !!
    see you soon !!
    cheers from PARIS
    pierre

    • Bienvenue to my blog, Pierre. You have a really nice blog, it’s was my first visit to a French foodblog. My schoolfrench is a little bit rusty, so it’s perfect that Your recipes are written in English too.
      Greetings from Jämtland 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.