Lättlagad kesoröra till varma dagar
Nu när vi har en sån värmebölja är det skönt att inte behöva stå vid spisen så mycket.
I mitt kök hemma i Jämtland är temperaturen ca 26-28 grader på eftermiddagarna när solen strålar ner mellan tallarna utanför fönstret.
Så det har blivit en hel del kall mat senaste tiden, här en god röra med keso.
Röran passar bra att servera på en smörgås av valnötsbröd, på hjärtan av ostvåfflor eller bara som den är med kokta ägg och avokado.
Kesoröra med tonfisk 1-2 port
1 liten burk tonfiskfilé i vatten
1 dl keso
½ dl majonnäs
1 msk hackad persilja
1 msk hackad timjan
1 msk hackad purjolök
1 tsk pressad citron
Salt och peppar eller chiliflingor
Låt tonfisken rinna av väl i en sil.
Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.
Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.
Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.
Lägg upp på en avokadohalva, garnera med rädisa, citron och sallad.
Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.
Receptet kommer från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist.
Här hittar du en annan god kesoröra med hallon som blivit mycket populär bland mina läsare.
Ser härligt ut och äter gärna – liten, vänlig undran, hur många gram är det i små burkar tonfisk i Sverige?
”1 liten burk tonfiskfilé i vatten”
Stort tack och har ändrat lite i min kommentar, du var snabb att gilla gällande iste.
Har nu lärt mig att är jag inte i öknen – dricker jag kallt ??
https://www.smithsonianmag.com/science-nature/a-hot-drink-on-a-hot-day-can-cool-you-down-1338875/
Christina Svensson
30 Chemin des Crêts-de-Champel
1206 Genève, Switzerland
Hej och tack, så roligt att du tyckte om mitt recept och intressant diskussion det blev om iste i Facebookgruppen 🙂 ❤ Det är ju inte så ofta man är i ökenhetta, så jag föredrar också kylda drycker som mitt iste 🙂
De små burkarna ligger på ca 80 g, avrunnen vikt blir då drygt 50 g.
För den läsare som undrar så finns här mitt iste, som läskar bra varma sommardagar: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2024/05/27/sockerfritt-iste-och-tacokryddade-gronkalschips/
Stort tack! (^o^)