Glutenfria ostkex till fredagsmyset

Gott till ostbrickan

Lagom till helgen bjuder jag på ett riktigt gott och frasigt tillbehör till ostbrickan, räkorna, att dippa i en god röra tillsammans med grönsaksstavar eller vad helst du nu brukar förgylla dina helgkvällar med.

De här kexen är riktigt snabba och enkla att svänga ihop och så mycket godare och nyttigare än kexfabrikernas.

Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Du hittar den här på Bokrean på Bokus och här på Adlibris.

Ät, njut och må gott och trevlig helg!

Parmesankex med mandel ca 10 st

1 dl mandelspån

½ dl sesamfrön

1 tsk psylliumhusk

Ca ½ krm salt

2 dl nyriven parmesan

½ dl vatten

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, rör ner den rivna osten och vattnet. Blanda väl och låt svälla i 10 minuter.

Sätt ugnen på 225˚. Knåda ihop degen lite med händerna och forma  till tio små bollar. Lägg ut dem glest på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter, tills de fått svagt gyllenbrun färg. Låt svalna någon minut på plåten, flytta sen över på galler.

Förvara i lufttät burk i rumstemperatur, kexen håller sig goda i minst en vecka. Du kan fräscha på dem en minut på 150˚ så blir de som nybakta.

Tips: Vill du göra små ostkorgar istället så lyft upp kexen med hjälp av en stekspade när de är nygräddade och lägg dem på uppochnervända snapsglas.

Forma försiktigt till korgar genom att trycka till lätt med handen.

Kexen kan smaksättas med till exempel 1 tsk stött fänkål, 1 tsk oregano eller ½ tsk tacokrydda.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2024/02/23/glutenfria-ostkex-till-fredagsmyset/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.