3 tips på zucchini

Skördetider

Nu är det högsäsong för den härliga zucchinin, idag får du tre av mina bästa tips på hur du tillreder denna goda grönsak.

Tycker du om potatissallad så kommer du att gilla den här zucchinisalladen, servera den till grillat av alla slag.

Zucchinisallad 2 port

2 dl tärnad zucchini

2 msk smör/kokosolja

½ tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in, ta från plattan och låt svalna.

Zucchinisallad

Blanda med:

1 dl majonnäs

1 dl strimlad sallad

1 dl hackade örter, ta de du tycker bäst om

1 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Låt stå och dra till sig i kylen en stund medan du eldar på grillen så blir den ännu godare.

Frittata på zucchini

Frittata med zucchini 2 port

3 ägg

3 dl grovriven zucchini

1 dl finhackad dill

2 msk finhackad lök

2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint

1-1½ tsk salt

2-3 msk smör/kokosolja

Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme.

Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg.

Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme.

Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º.

Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan.

Coleslaw på rödkål

Rödkålssallad 2 port

3 dl finstrimlad rödkål

½ dl granatäppelkärnor

½ dl finstrimlad bladpersilja

3 msk olivolja eller majonnäs

1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.

Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.

Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.

Servera frittatan som frukost eller en lättare middag.

Till lunch smakar den gott som tillbehör till fågel eller fisk.

Den passar också fint som tapas. Låt den då kallna och skär upp i trekanter.

Zucchinibröd med kanel 1 formbröd

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosnötmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk fiberhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda ner zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak.

Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter, min var låg och i ugnsfast glas.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp brödet på galler.

Nästa helg är det äntligen dags för min första boksignering av Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Du träffar mig på Kretsloppshuset i Mörsil när de har sin populära Skördedag på lördag den 28 mellan kl 11-16.

Mina övriga kokböcker hittar du här:

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2021/08/21/3-tips-pa-zucchini-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: