Semesterminnen
Om du som jag älskar den grekiska maten så kan du passa på att drömma dig söderut vid en god middag.
Jag lärde mig att laga souvlaki på riktigt grekiskt vis på restaurang Volos i Östersund för många år sen, här får du ta del av det receptet.
Souvlaki 2 port
300 g fläskfilé
½ pressad citron
2 msk olivolja
1-2 tsk torkad oregano
Salt och peppar
Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.
Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.
Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.
Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.
Tzatziki 2-3 port
½ gurka
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk havssalt
1 dl grekisk yoghurt
1 msk olivolja
½ tsk pressad citron
Peppar
Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.
Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.
Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.
Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.
Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.
Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.
Här hittar du mina somrigaste kokböcker om du vill ha fler njutbara tips.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Mina bästa grilltips kan du köpa för bara 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.
Birgitta Höglunds bästa grilltips
De övriga böckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om i det här inlägget.
Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!