Lucka 24 – Julens 3 godaste desserter

Fromage, pannacotta eller parfait

Ja det är frågan, vilken dessert av mina tre tycker du bäst om?

Min favorit är den första, gammaldags fromage gjord på skogshallon.

Med dessa njutbara små efterrätter är det slut på Tomtens Adventskalender för i år, tack för att du följt oss.

Hallonfromage

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

1 msk honung eller valfri sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil.

Använder du köpta hallon så koka upp dem först, då de kan innehålla bakterier.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter, dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med sötningen och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädde eller kokosgrädde i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med hallonpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små mockakoppar eller i små, fina glas som du ställer i kyl att stelna nån timme.

Servera vispad grädde/kokosgrädde till och gärna lite hela bär.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, koka under tiden upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.

Rör ner honung och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden, blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

Chokladparfait ca 4-6 port

50 g 70-90% mörk choklad

2 äggulor

2 dl grädde

2 msk pressad apelsin

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 krm vaniljpulver

Lite flingsalt

Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro eller i skål i en kastrull med sjudande vatten.

Vispa äggulorna med honungen till ett tjockt skum och rör ner lite i taget i den smälta chokladen.

Smaksätt med apelsinsaft, vaniljpulver och lite smulat flingsalt, blanda väl, saltet gör att chokladsmaken kommer fram mer.

Vispa grädden, inte alltför hårt och rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du vänder ner resten, frys in parfaiten i små formar.

Ta fram en halvtimme innan de ska ätas och ställ i kylen, då hinner de bli lagom krämiga.

Doppa formarna i varmt vatten, stick en gaffel i parfaiten och vrid den ur formen.

God Jul

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2019/12/24/lucka-24-julens-3-godaste-desserter/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

  1. God fortsättning på helgen och tack för alla goda recept du delar med dig av.

  2. Tack Birgitta för all julinspiration. Citronsillen, rödbetssalladen och den rimmade kalkonen kommer att finnas här under nästa tio dagarna. Zucchinibiffarna blir perfekta till de två vegetarianerna som huvudrätt.Har letat efter någonting de båda kan äta, en LCHF och en som inte tycker om det mesta!
    Kommer din gröna bok att utges på engelska så småningom?
    God Jul och ett Gott Nytt År Birgitta!

  3. God Jul till dig också Birgitta!! Tack för din adventskalender! Har ”öppnat” lucka och läst varje morgon till kaffet. ❤️

    • Tack, så glad att höra att du uppskattat min och Tomtens Adventskalender ❤


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.