Lucka 12 – Paté med broccoli och tomat – Julmat à la Vego

Broccolipaté med Tomat

Vegetariskt på julbordet

Här kommer ett av mina vegetariska favoritrecept, ett riktigt gott grönt alternativ till julbordet.

Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de krogar där jag jobbade.

Serverade den som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.

På den tiden, 80-90-talet, var det inte lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag.

Intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.

Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.

Lika viktigt är det för mig idag att ha ett stort inslag av grönsaker i min mat, LCHF betyder definitivt inte bara kött och smör i mitt kök.

På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.

Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.

Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté.

Öka då gräddningstiden med 10 minuter.

Vill du förbereda patén i god tid innan jul, så kan du frysa den ogräddad.

Tina den då i kyl över natten innan den gräddas.

Grönsakspaté

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Mixa den kokta broccolin med grädde, örter och ägg, smaka av med salt, peppar och muskot.

Jag använde persilja, dragon och gräslök, men ta det du tycker bäst om.

Tomatlager

10 stora plommoncocktailtomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten.

Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.

Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.

Krydda och dra från plattan och låt svalna.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran.

Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen.

Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast, ta ut formen ur ugnen och låt svalna en stund i formen.

Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.

Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.

Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering. Örtaioli är också gott till.

 

Hibiscus är en av Tomtens favoriter bland det vegetariska...

Hibiscus är en av Tomtens favoriter bland det vegetariska…

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/12/12/lucka-12-pate-med-broccoli-och-tomat-julmat-a-la-vego/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.