Het buljongdryck och om benbuljong i Expressen

Scanorganics KRAV-buljong...

Trendig dryck

Har du liksom jag (och många andra) problem med stela och värkande leder då och då?

Testa då ett helt naturligt botemedel, börja drick benbuljong.

Just nu uppmärksammas buljongen över hela världen, i New York har särskilda buljongcaféer öppnat, så där ses folk gå omkring med en mugg rykande buljong på gatorna, istället för den vanliga latten.

LCHF Paleo-drink

Näringsrik buljongdryck 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl kyckling/kalvbuljong

2 tsk kokosolja

Havssalt, örtsalt eller supersalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.

Du kan också bara röra ner kokosoljan i drycken som på bilden nedan, men akta dig då så du inte bränner dig på den heta buljongen.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg.

Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmeja, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.

Så här enkelt får du ett riktigt näringsrikt och värmande mellanmål eller frukostdryck, dessutom ett väldigt gott sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan.

Läs mer om dess hälsoeffekter hos Mats Lindgren på Fet hälsa.

Tar jag en kopp buljong på kvällen innan jag lägger mig, så blir det då utan kokosolja, då sover jag väldigt gott.

Kopp med benbuljong

Jag har själv erfarenhet av att den här drycken hjälper, även min särbo Lennart och mamma har blivit mycket mjukare i lederna nu i vinter.

Jag började på senhösten läsa på mer om vilken effekt gelatin/kollagen/buljong kan ha på värk, speciellt artros.

Bland annat lärde jag mig mycket hos Anna Hallén.

Här på Benbuljongens Dag kan du också läsa mer om dryckens alla hälsosamma effekter.

Jag träffade Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, för några veckor sen över en frukost.

Det mötet resulterade i en intervju till en artikel om buljong.

Tidningen finns nu ute i butikerna och du kan även läsa artikeln här på Expressens Hälsoliv.

Vill du lära dig mer om det här ämnet så gå med i Gelatin & Möjligheter, Anna Halléns Facebookgrupp som nu har nästan 4000 medlemmar.

Här kan du ta del av mitt recept på hur du kokar kycklingbuljong och här hittar du kalvfond.

Vill du inte koka buljong själv så rekommenderar jag Scandinavian Organics KRAV-märkta kycklingbuljong, den är också väldigt god.

Här kan du läsa en intervju med Nils Wetterlind som är upphovsmannen bakom den ekologiska kycklingbuljongen.

Här en bild från gårdagens Hälsomässa i Krokom, där jag och Börje Karlsson från Ecocaféet bjuder på den buljongen i Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd.

Idag finns vi där mellan 11 och 16 så kom gärna dit och prata hälsosam mat.

Wonderbag

Kyckling till buljong

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/05/14/het-buljongdryck-och-om-benbuljong-i-expressen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta! Tack för att du var på Fågelbrohus. Köpte ju din bok och undrar för hur många personer det är beräknat för i receptet ”söndagsstek” sid 155? Tänkte laga i morgon!
    Bästa hälsningar Marie Owe

    • Hej och tack, Marie. Ursäkta sent svar, varit på Kreta utan dator och inte fått aviseringar om din kommentar i mobilen.
      Det receptet är för ca 6-8 portioner.

  2. För oss vegetarianer…finns det något alternativ?

    • Tyvärr inte, det är bara kollagen från kött, fågel, fisk och skaldjur som fungerar.

  3. Jag fick en hel icakasse buljongben, med ledkulor och märg, helt gratis när jag var hos Wiktor Ohlsson i Bräkne-Hoby senast.
    Efter att halva kassen fått en dags sakta ”nästan-puttrande” ihop med havssalt, svartpepparkorn, halv morot, lök, persiljerot och libbsticka blev det en härligt fettpärlande buljong/soppa, som när den kallnat i kylen blev så kraftig gelé så jag kunde ha stått på den.
    Jag måste skaffa mig en större gryta. Min största nu är en åttaliters.
    Dags att åka till Bräkne-Hoby igen… De har bara butiken öppen på fredagar och halva lördagar…


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.