Glutenfritt bröd med morot och citron och mer om Kostfonden

Glutenfritt bröd med morot och citron

Gyllene rostbröd

Ett av de godaste bröd jag bakade på den tiden jag använde mjöl var ett saftigt citronbröd med hög andel smör.

Idag gjorde jag ett försök att göra ett liknande bröd som passar alla oss som inte äter gluten.

Det lyckades, resultatet blev mycket saftigt och smakrikt.

Läste i den trendspaning som Ann Fernholm skrev om på sin blogg Ett sötare blod häromdagen, att även Fazer hakat på trenden att baka bröd med mindre kolhydrater.

De har rotfrukter och bönor i sitt nya bröd, men har inte än vågat hoppa på den glutenfria brödtrend som sprids över världen.

Jag hoppas att jag kan göra skillnad för folkhälsan genom att sprida mina brödrecept med råvaror som passar alla som äter lågkolhydratkost.

Bröd som förstås fungerar fint även för alla glutenintoleranta och de som inte äter mjölkprodukter.

Och förstås för alla andra som uppskattar ett bröd bakat med naturliga råvaror.

Jag blir glad om du hjälper mig att sprida länken till recepten på Facebook och i andra sociala medier, så får fler chansen att prova.

Här kan du läsa mer om min typ av mat inne hos Kostdoktorn, där han skriver om den senaste trenden i kostvärlden.

Upptäckte just att min kokbok Långkok för LCHF och Paleo ligger på 9e plats av mest sålda kokböcker på Bokus den här veckan.

Passa gärna på om du inte har den, bara 79 kr för den och för Grillmat LCHF.

LCHF för seniorer är tyvärr slutsåld hos förlaget. Tack till alla som köpt den och mina andra böcker ❤

Det ger en liten lön till mig för allt jobb jag lagt ner här på bloggen genom åren 🙂

Chansen att köpa den boken kommer igen till sommaren, fast då på engelska med titeln  Low Carb High Fat Cooking for Seniors.

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Idag vill jag också passa på att sprida lite mer information om Kostfonden.

En fond startad på initiativ av Ann Fernholm, för insamling av pengar till att finansiera oberoende kostforskning.

För några dagar sen kunde vi läsa om det stora bråket mellan två kostprofessorer, som inte kunde enas om sockerberoende verkligen ska få kallas ett beroende.

Det bråket grundade sig i en forskningsstudie som finansierats av bland andra Nordic Sugar och Coca Cola.

Det är just det som Kostfonden kämpar för, att få fram studier på kost och hälsa som inte betalats av livsmedels- eller läkemedelsindustrin och därmed få bort risken att studien vinklas på det vis som passar företagen bäst.

Jag är månadsgivare till Kostfonden, hoppas du också vill vara med och förbättra forskningen. Det går också att lämna ett engångsbidrag här.

Första månaderna sen fonden startades har det kommit in 200 000 kr.

Läs mer här hur du också kan bidra och på samma gång ha chansen att vinna någon av Ann Fernholms mycket intressanta böcker Ett sötare blod och Det sötaste vi har.

Nu över till brödet, som också är bra för hälsan 🙂

Formbröd med morot och citron

Citronbröd

4 ägg

4 dl grovrivna morötter

100 g mjukt osaltat smör eller kokosolja

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 dl kokosnötmjöl

1 dl pofiber

1 dl kokosmjölk

Skal och saft av 2 eko-citroner

2 tsk bikarbonat

ca 1½ tsk salt

Garnering:

½ dl sesamfrön

1 msk svartkummin

Blanda de rivna morötterna, rivet skal och saft av citronerna, kokosmjölken, sesamfrön och salt i en kastrull.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter, ta från värmen och låt svalna.

Vispa äggen lätt och rör ner morotsröran. Blanda ner de torra ingredienserna.

Vänd ner det mjuka smöret/kokosoljan i smeten, blanda väl.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter. Strö över frön och täck med folie.

Grädda på 150º i 45 minuter. Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Känn med handen att det är fast och fint, låt annars stå inne 15 minuter till.

Låt brödet svalna i formen. Stjälp upp och låt kallna på galler.

Lägg i plastpåse i kylen till nästa dag så går det lättare att skiva.

Förvara i kylen och skiva eftersom eller skiva och frys in.

Brödet blir godast att rosta och äta ljummet, tina gärna de frysta skivorna direkt i brödrosten.

Glutenfritt och mjölkfritt formbröd

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/01/17/glutenfritt-brod-med-morot-och-citron-och-mer-om-kostfonden/trackback/

RSS feed for comments on this post.

26 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack Birgitta för receptet! Jag bytte ut mandelmjöl mot bovetemjöl och det gick lika bra. Brödet blev dock väldigt salt! Om man använder saltat smör istället för kokosolja så behöver man nog inte tillsätta något ytterligare salt. Mvh Lina

    • Tack själv. Det är väldigt individuellt hur salt man vill ha ett bröd, så där gäller det att smaka av smeten. Jag tycker om rejäl sälta i mina bröd 🙂

  2. Hej och tack för din sida! Jag brukade ofta ha en bullrig och bråkig mage när jag ätit och hade i många år besvär. Av en ren slump när jag sökte på nätet för magbesvär för 2 år sedan, hittade jag en sida som hjälpte mig att bli fri från detta genom att vara noga med vad jag äter. Mvh Lisa
    http://gluten-celiaki.blogspot.com

    • Hej Lisa, roligt att höra att du också mår bättre. Ja, den sidan har jag läst en hel del på, har länk till den i marginalen 🙂

  3. Jag äter ju inte så mycket bröd men blev nyfiken på det här. Har inte gillat så mycket av det jag bakat hittills, förutom ditt Valnötsbröd. Ska försöka hitta en 1 liters form också. Njut och ha det bra nu innan du beger till kyliga Sverige! 🍳🍞

    • Tack. Ja, det här blev gott. Du kan förstås använda en större form också, brödet blir bara lite lägre och kräver något kortare gräddningstid 🙂

  4. Mmmm..!! Det här ska jag prova!!
    Jag har ju tyvärr hemfallit åt att ibland äta vanligt bröd och det är ju såå gott!! ;-( Försöker låta bli, men efter jag började fuska lite så har LCHF-bröden som jag själv bakade och tyckte var goda inte längre smakat mig! ATTANS!! Jag blir så arg på mig själv och min (ibland) obefintliga karaktär….! Men det här lät fantastiskt gott och jag ska verkligen prova! Måste komma bort från gluten igen…!
    Tack för din inspiration Birgitta!! ♥

    • Varsågod, hoppas du kommer tillbaks på banan igen. Mina LCHF-bröd är godare än vanliga bröd, tycker jag ch många med mig 🙂

      • Ja, förr tyckte jag ju att LCHF-bröd var jättegott! Det gäller nog bara att ”uppfostra” smaklökarna igen..! 😛 Och bestämma sig!

  5. Oj, vad många härliga recept du hade här!
    Jag måste nog botanisera lite här inne och se vad kan man testa själv hemma.
    Återkommer säkert med en fråga gällande dina recept och publicering av dem på min sida i framtiden.
    Tills vidare kommer jag att kika för egen användning.

    • Hej, vad roligt att höra att du tycker om recepten. Försökte bli medlem på din sida igår men har inte fått något svarsmail så jag kan logga in. Lycka till 🙂

  6. Snälla Birgitta. Säg inte ”ett bröd som passar alla oss som inte äter gluten”. Personligen tål jag ingen stärkelse alls, så min kost blir glutenfri av naturen, men receptet innehåller ingredienser som inte passar mig: morot, sesamfrön, pofiber (inte 100,00 % fiber).

    Men visst låter det gott. Moroten (och färgen) kan jag skippa, likaså fröna, och ersätta pofiber med psyllium.

    Ha en skön söndag!

    • Mig passar det väldigt bra och många andra som inte äter gluten. Jag skriver om recept som jag tar fram för mig och det jag mår bra av. Vissa tål inte ägg, andra tål inte mandel, en tredje tål inte den stärkelse som finns i morötterna. Men jag kan inte ta hänsyn till alla dessa i mitt sätt att skriva, då skulle jag tappa lusten att ta fram nya recept och bjuda på dem helt gratis…

      Hoppas du tycker om mina recept ändå 🙂

  7. Bakade detta i kväll, men tyvärr, blev helt misslyckat. Såg fint ut när jag tog det ur ugnen. Lät det svalna en sund i formen. Men när jag skulle stjälpa upp det gick det i flera bitar. Försökte skiva det för att frysa in, inte en enda skiva höll ihop.
    Olika ugnar förstås, men jag fattar inte. Följde receptet, bakar en del, så är inte helt ovan. Kan inte se att jag missat något i receptet. Gräddade det i nedre delen av ugnen, det borde väl gå bra?

    • Hej vad tråkigt. Jag lät mitt svalna en stund i formen, sen fick det ligga i kylen till dagen efter innan jag skivade det. Då gick det väldigt bra, det blev fast och fint.

      Jag gräddade i mitten av ugnen, men det borde inte ha nån större skillnad. Men det kan vara så att ugnsfolien avskärmat så mycket av värmen uppifrån så den helt enkelt blivit för dåligt gräddad.

      Jag råkade ut för en liknande händelse med ett mandelbröd i mammas ugn, där hade undervärmen slutat fungera. Brödet var kladdigt när jag stjälpte upp det. Räddade det hela genom att vispa igenom hela alltet i en bunke, sätta till två ägg och grädda som bullar istället, det fungerade fint.

      Kan ha med värmen i olika ugnar att göra också eller vilken form man använder. Jag har en silikonform som släpper igenom värme väldigt bra.

      Ändrade lite i beskrivningen nu så inte fler råkar ut för samma problem. Tack för att du sa till 🙂

      • Tack för svar. Funderade också på folien, jag hade vanlig ugnsfolie. Men använde en vanlig gammaldags brödform, den släpper nog inte igenom lika bra som silikon? Om jag provar igen skall jag låta det vila i kylen över natten, det kanske hade räddat det hela? Kan jag höja temperaturen till 175 grader?

      • Ja, tänkte just på folien, den hemma är betydligt tjockare än ugnsfolien här i Turkiet.
        Höj till 175 och låt kallna i kylen som jag lagt till i receptet. Min ugn här har en fläkt så värmen fördelas jämnare även om det inte är en riktig varmluftsugn. Smörj formen ordentligt med smör också. Lycka till 🙂

    • Provade också och det blev rena katastrofen. Först pyste det upp och sedan föll det ihop totalt. När brödet var färdiggräddat var det blött och svampigt och föll isär.

      Synd, för det såg så lovande ut på receptet.

      • Vad tråkigt, för mig blev det ju väldigt lyckat… Får ta och baka igen och se vad som har blivit fel. Kanske de har en annan typ av bikarbonat här?

      • Nu har jag bakat det igen. Hade skrivit fel mått på pofiber och kokosnötmjöl, tyvärr. Började med ½ dl och det var det jag skrev upp, men ökade på med ½ dl till det fick jag göra nu för smeten blev för lös…
        Förlåt mitt misstag, ska var mer noga när jag skriver mina små lappar 🙂
        Ändrar i receptet.

  8. Är inte överdrivet förtjust i mandelmjöl, kan jag öka mängden PO-fiber i stället?

    • Tveksam till det, men du kan alltid prova. Kanske gillar du nåt annat nötmjöl eller sesammjöl?

  9. Tack för alla dina goda recept på bröd! Det här ska jag prova att baka nu i helgen. Annars är min favorit ditt valnötsbröd , som är supergott

  10. Detta recept låter verkligen oerhört gott! Tror bestämt jag måste prova i helgen 🙂 Önskar dig en fin dag!
    /Therese


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.