Mandelmusslor med bär och grädde och Tomtens kalender lucka 6

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Julbakelsen nummer 1

Idag får du lagom till 2a Advent ett av recepten från min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer.

Mandelmusslor med hjortron och grädde fick vi alltid hemma som julbakelse när jag var liten.

När jag skulle göra recepten till boken så var det just gammaldags, traditionsrika recept jag tog fram.

För oss som äter och njuter av en lågkolhydratkost och slutat med mjöl och socker, så tycker jag det ska finnas alternativ till kaffebröd och matbröd.

En del anser att vi som gått över till LCHF inte ska äta kakor, det kan bli heta diskussioner ibland på Facebook om kakornas vara eller inte vara.

Till jul och till fest känns det riktigt bra att kunna baka något som är både gott och nyttigt.

Här kan du läsa mer om vad Kostdoktorn och hans familj tycker om mina kakrecept.

Gillar verkligen Andreas kommentar angående honungen i mitt recept på saffranskakor:

”Nästan sockerfritt recept: mandelmjöl, kokos, ägg, smör, saffran, mandlar… och en närmast homeopatisk mängd honung (1 msk till 27 kakor)…”

Jag använder honung i bakrecepten i min och Annikas bok, vi kom fram till att det var bättre än att rekommendera konstgjorda sötningsmedel när vi skrev boken.

Är du intresserad att läsa mer om LCHF för seniorer så finns en längre beskrivning här på Adlibris och här på Bokus för bara 100-lappen.

Passa på att ge bort några i julklapp till släkt och vänner som tycker om njutbar mat.

Annika har skrivit ett intressant förord till boken där hon förklarar hur och varför LCHF-kosten fungerar så bra för många.

Recepten passar såväl gammal som ung, recepten är enkla och väldigt lätta att följa.

Här hittar du den engelska upplagan att förboka på Amazon, boken släpps i USA och England i augusti nästa år.

Mandelmusslor LCHF

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar. Rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget. Låt degen svälla 10 minuter i kylen.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar. Grädda på 200° i 8-10 minuter.

Fyll med vispad grädde och bär efter säsong.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Mandelmussla med Smultron

Lucka 6

Tomten gillar lugnet de tidiga morgnarna i storstan och han är glad att det finns gott om pinjeträd och kottar bland alla höghus...

Tomten gillar lugnet de tidiga morgnarna i storstan, han är glad att det finns pinjeträd och kottar här och där bland alla höghus…

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/12/05/mandelmusslor-med-bar-och-gradde-och-tomtens-kalender-lucka-6/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. Nu har jag påbörjat första försöket med mandelmusslor i min mammas gamla plåtformar från 40-talet. Nu får vi se om jag lyckas! Ska ta tipset om att eftertorka dom i ugnen. Nu tog jag smör enligt receptet och senare ska jag ta med ”mjölkfritt margarin” (till mina mjölkproteinallergiker) 😦

    • Du kan också prova med kokosolja istället för smör 🙂

    • Hmmm…svårt att få dem ur formarna, jag skulle kanske ha penslat formarna istf att bara vicka runt dem med smält smör. Tog först smör på hushållspapper och sedan smält smör som jag vickade runt. Kakorna verkar ganska mjuka…men dom står på eftertork i ugnen. Kanske ska jag öppna luckan på glänt??? Förhoppningsvis stelnar dom till.

      • För mig gick det lätt att få dem ur formarna. Hoppas de blir bra när de torkat lite, du behöver inte ha luckan på glänt.

      • Dom blev lite frasigare efter någon timme, men lite lösa inuti. Inte så lyckat, men ätbara, inte bjudbara. Ska göra ett nytt försök och nu ska jag ta det eländiga mjölkfria margarinet. Vara lite mer noggrann med penslingen med smöret samt flytta ner plåten ett steg. Minska lite på honungen också.

      • De blir inte spröda på samma sätt som om du bakar med vetemjöl, mandelmjöl ger en mjukare typ av kaka. Mycket goda enligt mig och många andra 🙂

      • Skam den som ger sig – nu blev det bra såväl med smör som med mjölkfritt margarin (jag hade i ett krm vanilj för att försöka dölja margarinsmaken)!

      • Roligt att de blir bättre och bättre 🙂 Har du provat med kokosolja?

      • Inför nyårsfirande så försöker jag nu att göra ”kokosmusslor”, då några av barnen varken tål smör eller mandelmjöl. (mjölkproteinallergi och nötallergi). Jag bytte ut mandelmjölet mot kokosmjöl och tog två ägg istf ett samt lite drygt 50 g mjölkfritt margarin. Jag hade även en sked honung i.

        Härnäst får det bli test med havremjöl. Jag använder Risenta. Kanske ska man ha lite kardemumma eller kanel får att få lite sting i smaken? Vad tror du Birgitta?

      • Bra att du vidareutvecklar mitt recept. Kardemumma tror jag blir gott när man inte har tillgång till den goda smör och mandelsmaken. En nypa salt förhöjer smaken ytterligare. Lycka till 🙂

  2. Gjorde mandelmusslorna idag. De blev faktiskt jättefina.

  3. Vad bra … tack Birgitta … vi har sedan jag var liten i min släkt (och säkert före det) haft mandelmusslor med vispgrädde och tinade hallon som en lite lättare efterrätt på juldagen.

  4. Imorgon blir det bak😀! Funkar det att frysa in dem utan att de blir mjuka?


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.