Fisksoppa med Kokosgrädde, LCHF för familjen och lite semester

Min variant av Varma Koppen

Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.

Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.

En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.

Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.

Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.

Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.

Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.

Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.

Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?

Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.

Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.

Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.

Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.

Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.

Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.

Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.

Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.

Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.

Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.

KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.

Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.

Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.

När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.

Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.

En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.

Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.

Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.

En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.

Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.

Fisksoppa med Kokos och Curry för 2

200 gr skinn och benfri Lax

2 dl Blomkålsbuketter

2 dl Zucchini i bitar

½ röd Paprika i strimlor

2 msk Smör

1 msk riven Ingefära

1 msk Curry

1 tsk Chiliflingor

2 dl Kokosgrädde

1 dl Vatten

1 msk pressad Citron

Havssalt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/02/20/fisksoppa-med-kokosgradde-lchf-for-familjen-och-lite-semester/trackback/

RSS feed for comments on this post.

22 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Torsdag: Fisksoppa med kokosgrädde – från Birgitta Höglund […]

  2. Tänk vad fort det gått Birgitta! Men då får du möta våren i fjällen 🙂 KRAM!

    • Det går fort när man har roligt 🙂 Har på det här viset det bästa av flera världar, tycker mycket om både sol och snöiga fjäll. Kram tillbaks.

  3. Varför har jag inte hittat till din blogg tidigare??!! Oj så mycket gott du delar med dig av, här ska provsmakas!! 😀

    • Hej Katarina och Välkommen till mitt kök. Bättre sent än aldrig 😉 Hoppas du kommer att trivas, du får botanisera runt lite tills jag kommer mig för att skriva nåt nytt igen. Det finns en hel del att välja bland 🙂

      • Ja verkligen massor att kolla igenom! Hur kul som helst! 😀

      • Riktigt kul att du hittat hit också 🙂

  4. Ja, glutamat är ett riktigt elände. Finns de som kallar det ‘kinasalt’ eftersom det vräks ner glutamat i grytorna på kinarestaurangerna, inte konstigt att man alltid blir så törstig av kinamat..

    jag har bytt ut vetemjöl mot antingen kokosmjöl eller kikärtsmjöl, prova mitt nya recept på panerad kyckling idag, det är busgott:)

    • Det är tur att glutamat försvunnit ur många kryddblandningar i Sverige. Efter en föreläsning med Tommy Svensson på http://www.utbildningscenter.se/ för några år sen, fick jag verkligen upp ögonen för hur dåligt det är. Ska kolla in ditt recept, tack för tipset 🙂

  5. Hej!
    Tänk att jag alltid lusläst innehållsförteckningarna på förpackningarna…hemma… (då menar jag ALLA innehållsförteckningar, shampo, aceton och julmust, allt som jag fick tag i 😉 ), men aldrig reflekterat över vad det var för skräp man fick i sig egentligen.
    Varma koppens värld har jag aldrig besökt, men en och annan soppa har nog desvärre slunkit ner. Det är slut med det nu. Här (Sicilien)har jag ju tillgång till fina råvaror året runt och med dina Turkietinspirerade recept är det lätt att hitta bra idéer.

    Ha det bra!

    • Det har du rätt i, visst har jag också läst dem på det sättet, men inte tänkt så mycket på att det inte var bra för mig… Men nu behöver jag nästan aldrig läsa nåt, på färska råvaror står det inte mycket 😉 Kul att mina Turkrecept hamnar även i Italien, där finns så mycket läckert. Ha det fint, du med 🙂

  6. 😀 Jag pratar ganska ofta och mycket om hur viktigt det är med bra mat – speciellt till barnen, men jag märker att folk ofta tar det som kritik och maskerar det som ”asch, det kan ju inte vara så farligt, då skulle ju livsmedelsverket inte godkänna det”…!!
    Men jag pratar till de som vill lyssna, och alltid sår man ett frö! Sen när de hör nån annan säga nåt liknade så kanske det landar!!

    • Små frön blir oftast stora, vackra växter 🙂

      • Det har du så rätt i!! 😀

  7. Vilket bra inlägg!!
    SJÄLVKLART ska barnen ha naturlig mat!!! Det är ju det allra viktigaste!! Vilka ska annars ta hand om oss och världen när vi inte orkar längre!?!
    Barnen är ju det viktigaste vi har och förtjänar alltid det allra, allra bästa!!
    Ha nu så bra de sista veckorna i Alanya!! Kram!!

    • Tack, Anneli. Du får gärna hjälpa till att sprida det vidare, via FB t.ex. Tillsammans kanske vi kan få många att börja tänka i nygamla banor, vad som är bra mat för våra barn 🙂

  8. Ååh så underbart vackert och härligt, jag blir grön av avund och längtan…
    – Men likväl önskar jag dig/er en riktigt trevlig semester där i Alanya med omnejd.Jag blir mycket glad över att få vara med på era promenader och ev utflykter. Hälsningar med kram / Kia

    • Tack, Kia, det är verkligen fint här nu. Känner att jag vill ha lite ledigt från bloggande och fotande ett tag, men självklart dyker det upp mer härifrån så småningom, om inte annat så i april när vi är här igen 🙂

  9. En fråga!
    Är dina recept lagade för en, två eller fyra personer?
    I det här receptet stod det ”för 2” och det är bra tycker jag.

    En Härlig och inspirerande blogg tycker jag

    • Hej Margareta och Välkommen hit. Tak för beröm 🙂 Recepten är avsedda för två när jag är här i Turkiet och är Sambo. Hemma är vi Särbo, då lagar jag ofta för en. Men ibland blir det lite storkok, då försöker jag skriva ut antal portioner. Det är så individuellt hur mycket man äter, så därför skriver jag sällan portionsantal. Det som räcker till en för en del, räcker gott till två för andra.

  10. Jamenvisst, dessa påssoppor … fick väl i mig några stycken för länge sedan men tröttnade snabbt på deras artificiella smak. Innehållsförteckningen läste jag aldrig – tänk att det har funnits en tid när jag inte läste dem! Framstår nu som helt obegripligt.

    Och nu ska du på semester, härligt, hoppas vädret blir riktigt bra, och allt annat också. Ser fram emot bilder.
    Stor kram!

    • Ja, du är inte ensam om att inte ha läst så noga förr. Men nu desto mer 🙂
      Tar bara semester från bloggen, blir kvar på samma plats här i Alanya 😉 Behöver lite andrum från allt skrivande och surfande känner jag, verkliga livet måste också få ta lite plats. Stor Kram tillbaks.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.