Björksnaps

Hemkryddad hutt

Nu är det musöron på björkarna, åtminstone här i Östersund.

Av de små, nyutspruckna björklöven går det att göra en väldigt god, hemkryddad snaps.

Den passar fint att bjuda på till Midsommar eller kanske ännu bättre till Jul.

LCHF förknippas ju inte med något stort intag av alkoholhaltiga drycker i vanliga fall, men just till storhelger kan det vara gott.

Den här snapsen gjorde jag för ett antal år sen, inspirerad av en jobbarkompis, som brukade göra olika snapsar och likörer på det som växer i naturen.

Hans Älgörtslikör var en riktig njutning, smakade lika sött som doften.

Björksnapsen får en kraftig smak av nyutslagna björklöv, riktigt gott till en inlagd sillbit.

Björksnaps

1 liten flaska Brännvin Special

5 dl nyutslagna Björklöv

Gå ut i skogen och plocka löven, så är de rena och fina. Stoppa ner musöronen i en flaska, häll på spriten.

Korka igen och låt stå mörkt i 1-2 månader, skaka flaskan då och då.

Sila av löven genom en fin nätsil. Den kryddade spriten används som essens och späds ut med valfri vodka.

Essensen håller i flera år, så Du kan njuta av björksmaken länge.

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/05/06/bjorksnaps/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Björksnaps […]

  2. kanske borde testa att göra detta till min kille

    • Hej Chanette och Välkommen hit. Ja, det tror jag blir en uppskattad present 🙂

  3. […] Björksnaps Snaps på björk, kort och gott. Verkar som ett spännande projekt för. […]

  4. Hej!

    Var roligt att se att någon annan gör den här snapsen.
    Vi gör björksnaps varje vår sedan några år tillbaka.
    En helt fantastisk produkt med helt unik smak.

    Björkallergiker har inga problem med denna dryck inte heller med téet som vi brygger på de späda bladen.
    Vi plockar ihop ett helt årsbehov så här års och fryser in de nyplockade bladen i enliterspåsar, ca en knytnäve blad i varje.

    Det är givetvis bäst att använda så späda blad som möjligt, men så länge bladen är klibbiga så brukar det gå bra.

    Vi gör dock lite annorlunda i sättningen, vi låter bladen ligga i tills spriten har tagit färg och smak, vilket brukar inträffa efter max 4 timmar. Därefter häller vi på ny sprit och låter blandningen stå tills bladen har tappat sin färg, ca 3 dygn.
    Resultatet blir drickfärdig snaps och inte en essens.
    Vi behöver ju bara plocka fram en portion blad ur frysen om vi behöver göra mer.

    • Hej Max och Välkommen hit. Tack för din intressanta kommentar kring björksnapsen, det märks att du har stor erfarenhet på området. Fint att även allergiker kan njuta av thé och snaps utan problem.
      Får nog ut och plocka lite till infrysning 🙂

  5. Hej!
    Björksnaps, se man på, dem gör till och med lite mer nytta än vad jag trodde. Jag som får nysningar bara jag ser ett björkträd! 😀

    • Hej Grace och Välkommen till mitt kök. Det är mycket man kan ta vara på, där ute i naturen. Vet inte hur den här snapsen funkar för björkallergiker, kanske går bra, när man inte andas in pollen 🙂

  6. Dette var en spennende snaps 😀 Her er bjørka sprunget helt ut så jeg skal prøve å huske på dette til neste år!

    • Ja, den är riktigt annorlunda och god. Du kan ju testa med lite små, nya löv från någon kallare och skuggigare plats, där kan mycket smak finnas kvar rätt länge 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s