Ischoklad

Mitt Julgodis

Ischoklad brukar ju alltid smaka ischoklad. Inte så värst god, har varit min åsikt tidigare. Men jag lovar, följer Du mitt recept så blir det en helt annan smakupplevelse.

Jag experimenterade lite med ett vanligt recept, tillsatte smaker som jag tycker om. Resultatet blev en konfekt med smak av apelsin, valnöt, vanilj och kardemumma.

Sen att jag använde riktigt fin 87%-ig ekologisk choklad, gjorde ju saken ännu bättre. Om Du ska göra godis nu till jul, så köp inte de billiga blockvarianterna. De är av så undermålig kvalitet att de inte ens får kallas choklad längre.

Köp istället en riktigt bra choklad. Visst, den kostar lite mer, men vem har sagt att man ska äta mycket av den? Litet, men gott är ett bättre förhållningssätt, även till julens goda. Vill Du istället ha en helt vanlig ischoklad, så hoppa bara över nötter och smaksättning.

Ischoklad

100 gr Mörk Choklad

50 gr Ekologiskt Kokosfett

1 Ekologisk Äggula

½ krm Vaniljpulver

½ krm mald Kardemumma

5 hela Valnötter

1 tsk flytande Honung

1 msk pressad Apelsin

Några korn Havssalt

Smält choklad och kokosfett i en gryta i vattenbad. Jag köpte kokosfettet på lösvikt från EJ’s Hälsokost. Knäck och hacka nötterna. Vispa gulan med honung, kardemumma, vanilj och lite salt. Rör ner den smälta chokladen och apelsinsaften.

Ställ ut dubbla knäckformar på en bricka. Jag använder dem istället för folieformarna, som inte är så miljövänliga.

Lägg lite nöthack i botten, ös chokladröran över nötterna med en tesked. Ställ i kylen att stelna.

Förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan varven. Ta fram dem en stund före Du ska äta dem, så kommer chokladsmaken fram bättre.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/13/ischoklad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

29 kommentarerLämna en kommentar

  1. Nu har jag gjort denna ischoklad. Snabbfryser i frysen. Tar med mig ikväll till Lilla Julafton. JÄTTEgott. Jag använde 1 tsk agavesirap, vet inte om det är något bättre än annan sötning? (Det är bara jag som äter LCHF). GOD JUL och tack för alla dina recept.

    • Roligt att du tyckte om den. En del föredrar agavesirap, men jag tar hellre lite honung eller björksocker om jag sötar 🙂
      God Jul ❤

  2. Låter jättegott. Ska provas till helgen.
    Tack för att du delar med dig. ♡

  3. Kan man använda ren eko cacao istället? för choklad kakor? Vad är skillnaden. sötman kommer ju genom honungen.

    • Du får ju en annan konsistens utan chokladen men det blir säkert gott ändå 🙂 Prova.

  4. Det låter jätte gott!
    Kan man byta ut chokladen mot sockerfri choklad?

    • Hej Linnea. Du kan använda den choklad du själv föredrar. God Jul 🙂

  5. […] ischoklad gjord på mörk choklad istället för knäck och kola. Birgitta Höglund smaksätter sin ischoklad med apelsin, kardemumma och vanilj. På hennes blogg finns också en urgod tryffel med passionfruktssmak. Jag har provat att […]

  6. […] Höglunds Mat:O) Det är inte bara hennes pepparkakor, som kommer att hamna i huset, dn där ischokladen ser bara så god ut också! Äsch, jag tar väl ett tredje tips också Julkakor med mandel, kokos […]

  7. […] Ischoklad […]

  8. […] Här kommer länkar till mina Julpraliner, Mörk Chokladtryffel med Passionsfrukt och Ischoklad med Valnötter. […]

  9. […] Vill Du ha recept på mer julgodis? Här  kommer en länk till min Ischoklad. […]

  10. This looks absolutely fabulous!
    Cheryl

    • Thanks Cheryl. I liked the pictures on Your blog too. Christmas is very fotogenic 😉

  11. Härliga bilder på julgotter! Ischoklad har inte varit min favorit men dessa verkar jättegoda. Och ja bättre att lägga lite extra pengar på bra choklad. Det är värt alla pengar! 🙂

    • Tack för det, Anna. Du får prova de här, med en riktigt fin choklad. Då blir t.o.m Ischoklad en njutning 😉

  12. Vad snyggt fotot blev när man ser speglingen av formarna. 🙂

    Jag hade planerat att göra julgodis nu i helgen, men har inte hunnit. Tur det, nu kan jag testa detta recept.

    • Tack. Jag tyckte det jag med. Det är så skoj att testa olika sätt att fotografera. Jag fick min kamera i höstas, så jag lär mig nåt nytt hela tiden 🙂
      Lycka till med chokladtillverkningen.

  13. Jag vet. Många har förstört sig bl.a. genom att banta. Eller att frossa i godis osv.
    Men en tesked honung i en hel sats är ingen fara ens för dem skulle jag tro. Det är ju mängder med kokosfett i också och dessutom innehåller kakaon i sig mycket fett. Nyttigt fett! För i sådan choklad har man nog inte ersatt kakaosmöret med nåt konstigt vegetabiliskt hopkok.
    Mörk äkta choklad har lågt GI.

    • Ja i det stora hela är det ju försumbart, som du så riktigt säger. Men det är ju upp till var och en att ta bort eller lägga till det man anser sig må bra av.

      • Ja som väl är. Men det krävs nog en gnutta kunskaper också.

      • Ja och jag hoppas att jag kan förmedla en del av de kunskaperna genom den här bloggen. Men jag kan och vill inte tala om för folk hur de ska äta, jag bara visar hur jag äter och mår gott 🙂

  14. Mums!

    Men med bara en tsk honung i så är det faktiskt helt försumbart.

    • Det tycker jag med. Men många kör väldigt strikt LCHF och då vill de inte ha nån sötning alls har jag förstått.
      Fast då ska man ju inte äta 87%-ig choklad heller. Den innehåller 36,6 % kolhydrater. Men det är ju bara Jul en gång per år 😉

      • Men det beror ju inte bara på VAD man äter utan även på HUR, och hur mycket!
        Fanatism är aldrig bra och jag kan gott tänka mig att många av de där INTE kommer att må så särskilt bra i längden.
        Rätt kolhydrater i rätt sammanhang i rätt mängd är det inget fel på.

      • Jag håller med att det måste finnas balans i allt. Men det finns de som är svårt sockerberoende och de måste vara försiktiga med allt extra socker. Diabetikerna också. Men för mig och många andra fungerar det bra med min typ av mat.

  15. Så lustigt, jag skulle precis till att börja experimentera med min inköpta choklad idag.. Jag har varit lite ”tokig” och köpt från olika märken som jag aldrig smakat förut (tips från ”Äkta vara”).
    Vi har haft chokladprovning här hemma under helgen kan jag säga:)

    Jag har valt en choklad med lite mindre kakaohalt till min ischoklad, men det kanske rundar av den aningens bittra smaken (som jag tycker kan bli när kakaohalten är över 80%) en aning med kokosfettet och äggulan?

    Oj, vad jag skulle velat komma till dig och smaka:)

    Ha en fortsatt strålande Lucia:)

    • Hej Ellinor. Ja, vi är nog ganska många som äter LCHF som testar Ischoklad till Jul.
      87%-ig choklad är egentligen alldeles för bitter för mig, men jag tänkte att jag skulle testa här där den blir rundare av kokosfettet 😉
      Vaniljen tog udden av en del bitterhet. Likaså apelsinen och kardemumma balanserade upp den lite till.

      Men jag tyckte ändå att det saknades nåt, så därför la jag till honung och lite salt. Nu vill ju en del inte använda honung alls, men jag gör det då och då, för det är en suverän smakförhöjare.
      Saltet blev den sista lilla touchen för att framhäva en god chokladsmak.
      Måste säga att jag blev riktigt nöjd med resultatet. Testa och kom gärna in och tala om vad du tyckte.
      Ha en lugn och skön Luciakväll i Värmland 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.