Gräddbakelse med Blåbär och Hallon

Norges Nationaldag

Idag firar vårt vackra Broderland 17 Mai. Så vad passar bättre än att fira deras stora dag med en läcker bakelse i Norska färger. En god och nyttig bakelse att verkligen njuta av. Här hittar Du tips på en kokbok full av Bakverk med lite kolhydrater.

Född som jag är bara några kilometer från gränsen och med Farmorsmor som kom från Norge, så är jag lite av en lokalpatriot när det gäller allt det Norska.

Jag och min Särbo har åkt runt en del de senaste åren i husbil, men även hyrt små fina hytter. Landskapet är fascinerande, man behöver inte komma in många mil på andra sidan gränsen, för att det ska bli en dramatisk natur.

En favoritplats är Hjelle vid Strynsvattnet. Turkosblå sjö med fjäll som stupar brant ner på alla sidor. Hjelle Hotell ligger precis vid sjön, ett gammaldags hotell med mycket vackra rum. Kanske blir det en natt där i sommar?

Idag kan Du också läsa om min syn på Medelhavskost, på Birgittas Mat i Dalarnas Tidningar.

Bilden lånad från Hjelle Hotell

Gräddbakelse

Glutenfri Muffins

Blåbärssylt

Vispad Grädde

Hallon och Citronmeliss

Jag gjorde en blåbärssylt på ½ liter frysta blåbär. Koka upp dem och låt puttra i fem minuter. Ta från värmen och låt svalna lite.

Rör ner 1 msk Honung, så håller sig sylten bättre. Låt kallna. Vill Du ha sylten utan sötning, så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst. Svenskt lagom är bäst. Den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan. Lägg ihop och bred grädde runt om. Fyll sen grädden i spritspåse.

Spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten. Fyll blåbärssylt i hålet. Garnera med tinade skogshallon och gröna blad.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/17/graddbakelse-med-blabar-och-hallon/trackback/

RSS feed for comments on this post.

20 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] kan Du se en god Gräddbakelse med lite kolhydrater som jag gjorde till 17 mai i fjol, den skulle bli riktigt läcker med […]

  2. ”Birgitta Höglund´s Mat” är felskrivet. Skrivs ”Birgitta Höglunds Mat” eller ”Birgitta Höglund:s Mat”. D v s om det är ett namn, varumärke eller liknande, annars blir det: ”Birgitta Höglunds mat” eller ”Birgitta Höglund:s mat”.

    Svagt att svenskkunskaperna är så usla.

    Lars

    • Uselt kanske, men jag tycker det passar på min blogg 🙂 Har nog blivit influerad av mycket läsande på engelska sidor. Du kan säkert hitta fler fel om du letar lite till. Hoppas du hittar något gott att laga till under tiden 😉

  3. Roligt att fira Norges nationaldag och snart är det dax för vår egen. Då skall jag baka tårta. Din ser mumsig ut!
    Hoppas du haft en bra dag!

    • Tack, Loula. Får hitta på nåt gott till vår egen dag också 😉
      Det har regnat och regnat, men det blev en kvällspromenad i sol till slut.

  4. Ibland tror man inte att det man ser är sant:)
    Tänk att det bara går att framställa en sådan härlig bakelse som är ok i en annans värld. Det riktigt vattnas i munnen.

    Ha en bra dag!

    • Det var en himla fin kommentar, Martina 🙂 Roligt att sånt som är gott i min värld, även kan vara det i din. Ha en fin dag du med.

  5. Hej hej birgitta!

    Haha, jag GOTT va det också! =)
    Nu har jag mitt nya favvobröd!
    Japp, ska lägga upp länken o recpet sen! 😉

    Ha en bra kväll
    Håller utkik för fler spännande recept!
    Kram jennie

    • Hej Jennie. Riktigt kul att du kommit på att det bästa brödet bakar man själv 😉 Får se om det snart dyker upp något nytt, har inte blivit av att testa än. Du får prova en liten bakelse så länge 🙂

  6. […] Små Gräddbakelser […]

  7. Det var längesedan jag var här och kikade, men det var helt klart värt ett besök!

    • Hej Mia. Vad roligt att du tittade förbi idag och fick en bakelse då 😉 Välkommen åter, ska ta en sväng förbi hos dig med.

  8. Gott med bakelse! Så roligt att du är med med bloggen i Dalarnas tidning!

    • Hej Emmy. Ja bakelse är i mitt tycke bland det godaste i fikaväg.
      Riktigt skoj är det att jag fått möjligheten att synas även på Pralin i Dalarna. Så når mina matfunderingar ännu fler 🙂

  9. Vi firar med dig Birgitta!

    En långkokt höna med vin,svamp, vitlök och annat gott får sällskap av ett skållat bröd på rågsur.

    Hoppas din dag blir underbar!

    • Tack, Fjällmor. Kul att du har en långkokt höna idag, imorgon har jag en långsamstekt kyckling. Vi gillar det som får ta lite tid 😉
      Ha en fin dag du med och hoppas översvämningarna inte blir alltför besvärliga hos dig.

  10. Huurraa for syttende mai!!
    Idag firar alla norrmän i hela världen sin
    nationaldag.I Stockholm firas det på Skansen.
    Bästa tänkbara väder i dag.
    Herlig bakelse för LCHF-are.
    Jag viftar med flaggan och hälsar till dig.Birgitta.
    Ha en riktig fin dag.

    Elin U

    • Ha en riktigt fin Syttende Mai, Elin. Det är så moro att ni firar er dag så ordentligt 😉

  11. Den där bakelsen ser alldeles utomordentligt god ut Birgitta! 🙂

    • Det var den också, Ellinor 🙂 Det blev fräscht med citronsmaken mot nötter och bär. Och så har jag alltid älskat mycket grädde på bakelse och tårta 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.