Glutenfria Muffins med Valnötter och Citron

Misslyckat bak som blev rätt bra ändå

Det här med att baka på ett nytt sätt är inte alltid så lätt. Särskilt inte när jag glömmer att blanda i allt jag tänkt mig.

Men men, jag får väl erkänna mitt misslyckande. Särskilt när resultatet blev gott ändå.

Att baka med mycket ägg och Pofiber istället för mjöl, är lite annorlunda när man som jag är van vid att baka med glutentrådarnas effektiva bakegenskaper.

Pofiber är en potatisprodukt med bra förmåga att binda vätska vid bakning. Här kan Du läsa mer om det.

Jag hade alltså tänkt mig att baka muffins. I muffins brukar jag ha smör. Men först när jag hällt upp smeten i formarna och satt in dem i ugnen, kom jag på att det inte alls var nåt smör i smeten.

Men vid provsmakningen kom jag på att det här var lite likt scones.  Så de blev riktigt goda till en kopp thé, med smör och svartvinbärssylt på.

Konsistensen blev också rätt likt anslag, som man har till tårtbottnar. Så jag kommer att göra en Gräddbakelse av dem också, det resultatet får Du om några dagar. Nästa gång ska jag försöka komma ihåg smöret och se hur de blir då.

Om Du inte, som jag, undviker onödiga kolhydrater, så fungerar råsocker lika bra.

Kontentan av det hela är; Även om man misslyckas med det som först var tänkt, går det ofta att få till  nåt annat istället.

Muffins-scones med Valnöt och Citron

3 Ekologiska Ägg

1 dl krossade Valnötskärnor

2 msk Björksocker ( Xylitol)

Skal och saft av ½ Ekologisk Citron

1 msk Pofiber

Knäck valnötterna och mortla till ett grovt mjöl med lite bitar i. Tvätta citronen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt björksockret i äggulorna och vispa riktigt tjockt. Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner Pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten. Ta lite av äggvitan och rör ner. Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet. Då blir det bättre höjd på bakverken.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten. Det blev 12 vanliga muffinsformar och 6 mindre.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, beroende på hur snabb ugn Du har. Min är lite gammal och trög, så det blev 15.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/15/glutenfria-muffins-med-valnotter-och-citron/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Glutenfri Muffins […]

  2. hej!

    nä, jag gilar inte heller o räkna ut kcal o sånt, undrade mest bara om du visste 😉
    Jaa, kan tänka mej att kumminsmaken i de passar som en macka me smör o ost! ska testas!

    tack igen!
    Nu har jag fått nått nytt roligt att göra!

    • Jag är glad att jag kunde inspirera dig att börja baka, Jennie 🙂

  3. Hej igen!
    NU har jag smakat dom!
    Blev URBRA!! =)

    SÅ redan nu har jag en ny sats i ugnen som gräddas nu!
    Denna gång provade jag då experimentera lite som jag nämnde tidigare! Hade kummin i som krydda också! ska bli spännande!
    Detta är verkligen perfekt bröd för mej som:
    * gillar äta lågkolhydratskost
    * inte är bra på att baka
    * inte har tålamod att degar ska jäsa o knådas!

    Vet du ungefär hur mkt kolhydr. de innehåller/bröd?
    KRAM JENNIE

    • …måste bara tillägga att jag nyss kollade bröna i ugnen och jag gjorde dom ju större denna gång. Förra ggn blev de typ kak-storlek, men låt mej tala om att nu blev de MYCKET STÖRRE, hehe!
      Får nog skära de mitt i tu o få en över o underdel nu! =)

      Tack igen/Jennie

      • Man lär sig av sina misstag, Jennie 😉

    • Hej igen, Jennie 🙂 Vad roligt att du tyckte om dem. Jag får testa kummin nästa gång också, det är så gott till en ostmacka.
      Ingen aning när det gäller kolhydratinnehållet. Lika lite som du har tålamod med jäsdegar, lika lite tycker jag om att räkna, särskilt kalorier och kolhydrater 😉
      Men jag tror inte det blir så värst många per bröd.
      Kanske nån annan läsare är duktigt på kolhydraträkning och kan ge oss ett svar?

  4. Hej igen!

    idag ska jag testa dom!
    Hör av mej efter! =)

    Okej, va bra!
    jag är annars värdelös på att både baka o laga mat, så det e kul om jag lyckades trots att jag experimenterade lite på egen hand!

    Kram Jennie

    • Du ska se att du blir en mästare på att baka, du har den rätta experimentlustan 😉

  5. Hej Brigittta!

    Idag provade jag att baka de där bröden du tipsade om o som jag frågade om förut!
    Har inte hunnit smaka de än – det blir imorgon, men av att döma så både ser de bra ut, doftar gott och verkar färska om mjuka! Luktade lite som våfflor!

    Iaf. så bytte jag ute lite o hade bl.a. Fiberex istället för pofiber, 2 äggvitor o ett helt ägg (funderar om det går lika bra me bara 3 äggvitor??), så hade jag psylliumfrön o linfrön i, fiberhusk, bakpulver, vanligt smör (bregott) och 1 dl turkisk yoghurt. Men de blev väldigt flottiga så kanske räcker me en msk smör nästa gång?
    Fick förresten bara 7 st i samma storlek o de va ganska små.
    Om jag gillade dom, ska jag göra störr sats o större bröd då!

    MVh Jennie

    • Hej Jennie. Ska bli kul att höra om du gillade dem 🙂 Det går bra med bara äggvitor, men då förlorar man en del näringsinnehåll. Det är i gulan den största delen av näringen och fettet sitter. De ger också färg åt brödet och en god smak.
      De blir som du skriver lite flottiga, men det är det som är vitsen i min mat. Jag använder en hel del fett, för mättnadskänslan. När man minskar ner kolhydrater ur kosten, måste man byta det mot ett annat näringsämne. Eftersom för mycket protein inte är så bra för kroppen, så återstår fett. Men min mat kan förstås ätas även av dem som inte äter lågkolhydratkost 😉 Då är det bara att göra som du, minska smörmängden om man vill. Hade du haft mer äggula och pofiber så binder det fettet mer, så det kan var därför dina känns lite mer feta. Men det är jättebra att du experimenterar själv, det är så man lär sig.
      Här är receptet för er som vill testa min eller Jennie’s variant.
      https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/10/glutenfritt-brod-med-lite-kolhydrater-men-mycket-smak/

  6. Visst är det roligt med alla bakexperiment?

    Dimmiga fjällhälsningar

    • Hej Fjällmor. Ja det är jätteskoj. Har alltid gillat att hitta på nya bakrecept. Nu när jag inte kan äta vanligt mjöl längre, så blir det en stor utmaning att hitta på nåt ätbart utan 😉 Så jag också kan få fika gott nån gång ibland. Att sen göra recepten så kolhydratsnåla som möjligt, gör det ännu roligare.
      Varma hälsningar (+16) från Jämtland

  7. God morgon Birgitta
    Sörmland hälsar till dig i sin vackraste skira
    grönska. Lite lätta moln och sol och 15grader varmt
    nu på morgonen. Det är så roligt att höra att det som blev fel blev rätt i allafall.Det är herligt.
    Jag begriper mig inte på tävlingen du är med i, varje gång jag kollar tycks siffran bli mindre på det bästa
    betyget och högre på det sämsta betyget?Har jag missuppfattat något? Man får kanskje bara rösta en gång.

    Må bäst. Ha en underbar lördag.

    Elin U

    • God morgon, Elin. Vad skönt att höra att sommaren är på väg. Här är hela 12 grader, men lite dimmigt än.
      Ja, det är tur att inte alla misstag blir dåliga 🙂
      Jag tror man kan rösta en gång per dag. Har också sett att jag ligger lite dåligt till, det finns ju gott om läckra recept där. Kul bara att få vara med.
      Många har nog inte tänkt på att champignonerna ska ätas som tillbehör till traditonella Tapas, som korv och skinka. Då först blir det riktigt läckert till ett glas vin. Skrev det i bidraget, men det ramlade nog bort på vägen.
      Ha en riktigt fin dag i vårgrönskan du med 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: