Pepparkakor LCHF

Glad Advent

Så här i Adventstider tänkte jag bjuda på ett pepparkaksrecept, som passar även oss som äter LCHF.

Blir kvar i Turkiet till den 9 december, så det hinns inte med så mycket julmat här på bloggen i år. Kommer att lägga in ett par av mina bästa LCHF-recept på temat Jul under kommande veckor.

Har haft många sökträffar på de här pepparkakorna via Google, så därför lägger jag in det som en Julfavorit i repris.

Semper’s Glutenfria Pepparkakor är annars riktigt goda till glöggen. Här i Alanya blir det inga pepparkakor för mig i år, tog inte med några.

Men glögg med mandel och russin blir det på söndag, hos några goda vänner.

Pepparkakor av Jordnötsmjöl från Julen 2009

Det här är första julen som jag lever med lågkolhydratmat. Samtidigt så har jag försökt utesluta gluten ur min kost. Så då var det bara att börja testa fram en ny variant av pepparkakor. För inte vill jag vara utan sånt när det är jul.

En favorit hos mig har alltid varit att äta pepparkakor med smör och ost på. Vilket ju inte alls är dumt med den kost jag äter idag, tvärtom.

Om man håller sig till en pepparkaka utan allt för mycket kolhydrater förstås. Kombinationen mycket fett, socker och mjöl är ju som bekant inte bra för vikten och hälsan.

Jag testade att ha i lite Skrädmjöl, alltså rostat havremjöl, som jag trodde skulle  få kakan att hålla ihop bättre. Resultatet blev en mycket spröd kaka, så vill Du ha en som håller ihop ännu bättre så ta bara nötmjöl och lite mer fiberhusk.

Jag mixade en påse ekologiska jordnötskärnor från Bio-food. Resten av mjölet förvarar jag i en glasburk i kylen, till pannkakor eller desserter. Det går förstås bra med t.ex mald mandel eller andra nötter också.

Vill Du läsa mer om Julmat utan alltför mycket kolhydrater, gå in till Anna Hallén och få tips på ett helt Julbord med tillbehör.

Nötpepparkakor

2 dl Nötmjöl

100 gr Smör

1 tsk flytande Honung

2 krm mald Kryddnejlika

2 krm mald Kardemumma

2 krm Kanel

1 msk FiberHusk

2 msk Skrädmjöl

1 ekologisk Äggvita

1 tsk Billingtons Unrefined Natural Molasses (mörkt råsocker)

Lite Havssalt

Smält smör, honung och kryddor i en kastrull. Rör ner nötmjöl, ev skrädmjöl och FiberHusk. Låt stå en halvtimme så FiberHusken får svälla. Det är malda psylliumfrön, som fungerar bra som bindemedel i glutenfritt bröd. Hittas på hälsokost eller vid glutenfria hyllan i butiken.

Vispa äggvitan hårt som till maräng, med råsockret och salt. Det binder ihop degen bättre och ger en porösare kaka än ovispad äggvita.

Vänd ner äggvitan försiktigt i kaksmeten. Lägg klickar, stora som en valnöt på bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 8 min. Det blir ca 25 kakor av den här satsen, så dela upp kakorna på 2 plåtar. Lägg på galler för att svalna. Förvara i burk med smörpapper mellan varven.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/11/27/pepparkakor-lchf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ha en trevlig advent, Birgitta. Har hållit på hela
    dagen och pyntat till 1.advent, imorgon kommer familje
    hit till lunch. En mångårig tradition.Mycket trevligt.

    Må så gott.
    Elin U

    • Tack, Elin. Hoppas ni får en fin dag, låter mysigt. Jag får pynta och fira ordentligt med min Familj, när jag kommer hem 🙂

  2. TACK för receptet!! Jag hade tänkt att experimentera fram ett LCHF pepparkaksrecept, men nu behöver jag inte det!! Tjohoo!! 😀
    Eller så gör jag det i alla fall…. Jag har en idé…..!!! Men jag har i alla fall ditt recept att utgå ifrån!! 😀
    TACK!!
    Ha en härlig 1:a advent imorgon!! 😀

    • Tack själv, hoppas du får en fin Advent också. Ser fram emot att få höra hur dina pepparkakor blev, det är fint att kunna samarbeta om såna här experiment 🙂

      • Ja, samarbete är jättebra!! Du har nog besparat mig några misslyckanden och om jag kommer på nåt bra som funkar så skriver jag det här!! 😀

      • Vad snällt. En del av mina recept är ju lite av experiment, som kan bli bättre med lite nya vinklingar 😉

  3. Åh, vad skönt att vara kvar i Turkland! Jag älskar värme, men är även en vinterälskare. När kylar biter i mina kinder blir jag lycklig!

    • Det är riktigt skönt, Anette 🙂 Jag tycker också om vinter i Sverige, men inte min kropp…

  4. Jag som har varit på jakt efter något att bidra med till julbordet hemma hos min mormor, som undviker gluten. Perfekt!

    • Kul att jag kunde bidra till julbordet, Erika. Kolla om hon tål havre, då kan du använda skrädmjölet om du vill 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.